Miomir Vojinović / -RADE KOPRIVICA
19/09/2022 u 19:55 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Vojinović: Smijenjena četiri direktora škola zbog nezakonitog imenovanja

Vojinović kaže da je u redovnoj proceduri rješavanja po konkursu za izbor direktora škola u odnosu na postojeće v.d. stanje izabrano 26 novih izvršilaca na toj poziciji, dok su četiri direktora razriješena dužnosti

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je u razgovoru za "Dan" da je od momenta preuzimanja tog vladinog resora uočio brojne nepravilnosti, među kojima se dio odnosio na pravnu proceduru izbora rukovodilaca obrazovnih ustanova.

– Prevashodno, određen broj izabranih rukovodilaca nije ispunjavao uslove propisane Opštim zakonom o obrazovanju i vaspitanju. Posredstvom inspekcijskih organa, navedene nepravilnosti su otklonjene. U toku su sudski postupci po rješenjima o razrješenju direktora obrazovnih ustanova, donesenih od strane bivše ministarke prosvjete, nauke, kulture i sporta (Vesne Bratić), tako da u ovom trenutku ne možemo prejudicirati sudske odluke, ali će Ministarstvo prosvjete u cjelosti postupiti shodno donesenim pravosnažnim odlukama suda – izjavio je Vojinović.

Kada su u pitanju kadrovske promjene, Vojinović kaže da je u redovnoj proceduri rješavanja po konkursu za izbor direktora škola u odnosu na postojeće v.d. stanje, izabrano 26 novih izvršilaca na toj poziciji, dok su četiri direktora razriješena dužnosti.

"U toku su sudski postupci po rješenjima o razrješenju direktora obrazovnih ustanova, donesenih od strane bivše ministarke, tako da u ovom trenutku ne možemo prejudicirati sudske odluke, ali će ministarstvo u cjelosti postupiti shodno donesenim pravosnažnim odlukama suda, rekao je Vojinović

–To je uslijedilo zbog toga što imenovani nijesu imali odgovarajući nivo obrazovanja koji je propisan zakonom za obavljanje poslova direktora škole, kao i zbog neažurnog unosa podataka za učenike nosioce diplome "Luča" u MEIS sistem, a neki su sami podnijeli ostavke na mjesto direktora škole – pojasnio je Vojinović.

Komentarišući izvještaj Državne revizorske institucije, Vojinović kaže da su navedenim nalazom pobrojane brojne nepravilnosti u radu bivšeg resora prosvjete, nauke, kulture i sporta, koje se odnose na administrativne procedure, neažurnosti u postupanju i samo funkcionisanje bivšeg resora.

– Nastojimo i nastojaćemo, da u svakodnevnom radu otklonimo postojeće nepravilnosti i unaprijedimo rad ministarstva prosvjete. Poseban akcenat stavljamo na kvalitet obrazovanja i dobru administraciju prema svim građanima – poručio je ministar Vojinović.

Pomoće prosvjetarima koliko budu mogli

Ministar Vojinović dodaje da se na planu poboljšanja statusa prosvjetara sprovode potrebne aktivnosti.

– I pored toga što je ministarstvo u potpunosti saglasno da naši prosvjetari, zaslužuju da budu adekvatno vrednovani, da se njihov glas čuje i da je njihovo zadovoljstvo glavni preduslov unapređenja vaspitno-obrazovnog procesa, naglašavamo da se moramo prilagoditi postojećim mogućnostima, odnosno ograničenim budžetskim sredstvima. U tom smislu, Ministarstvo prosvjete će nastojati da u okviru svojih nadležnosti, maksimalno izađe u susret potrebama i zahtjevima prosvjetne zajednice – zaključio je Vojinović.

Prema riječima Vojinovića, nakom brojnih sastanaka predstavnika Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete Crne Gore, formirana je Radna grupa od šest članova, odnosno po tri člana predstavnika vladinog resornog i radničke organizacije.

– Cilj ove Radne grupe je poboljšanje socio-ekonomskog statusa prosvjetnih radnika, kroz izmjene i dopune Granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete – istakao je Vojinović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 22:01