Ispitni centar / - SPASOJE GREDIC
05/06/2023 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smijenjeni direktorica Ispitnog centra i Upravni odbor

Do smjene je došlo na zahtjev ministra prosvjete Miomira Vojinovića, a nakon što je više stotina maturanata dobilo nula bodova na ispitu iz maternjeg jezika. Za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra imenovan je Miloš Trivić

Direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović i Upravni odbor Ispitnog centra koji predvodi Valentina Radulović Šćepanović smijenjeni su na telefonskoj sjednici Vlade, proiziliazi iz dokumenta u koji je portal RTCG imao uvid. Do smjene je došlo na zahtjev ministra prosvjete Miomira Vojinovića, a nakon što je više stotina maturanata dobilo nula bodova na ispitu iz maternjeg jezika.

U odluci Vlade Crne Gore navodi se da se "zbog neizvršavanja zakonom utvrđenih obaveza u pogledu organizacije i izvođenja eksternih ispita i neizvršavanja odluka nadležnih državnih organa" razrješava Dragana Dmitrović dužnosti direktora Ispitnog centra, raspušta se Upravni odbor Ispitnog centra i razrješava se Dragana Nenadović dužnosti glavnog ocjenjivača.

Za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra imenovan je dosadašnji samostalni savjetnik I u Ministarstvu prosvjete Miloš Trivić. Imenovan je i privremeni Upravni odbor.

- Vlada je 5. juna 2023. godine na telefonskoj sjednici, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova, donijela Odluku o preduzimanju mjera zaštite javnog interesa u Javnoj ustanovi Ispitni centar. S tim u vezi, Vlada je razriješila dužnosti dosadašnju direknoricu JU Ispitni centar Draganu Dmitrović, predsjednicu Upravnog odbora ove Ustanove Valentinu Radulović Šćepanović, kao i članove/ice UO Momira Radulovića, Anu Savićević, Draganu Nenadović i Milicu Lekić. Istovremeno, Vlada je imenovala Miloša Trivića za vršioca dužnosti direktora Ispitnog centra, Miomira Đurišića  za predsjednika Upravnog odbora, dok su za članove/ice UO imenovani Mihailo Ćetković, Dragan Čađenović, Tatjana Vujošević i Bojana Ostojić, saopšteno je iz Vlade.Grupa maturanata je u petak sa roditeljima protestovala ispred Ispitnog centra i Ministarstva prosvjete negodujući što nijesu položili ispite iz maternjeg jezika u sklopu eksterne provjere znanja. Njih 533 dobilo je nula bodova zbog navodnog prepisivanja, a među njima su i lučaši i đaci generacije.

Ministarstvo prosvjete je nakon toga preporučilo Ispitnom centru Crne Gore da komisija za ocjenjivanje testova iz maternjeg jezika za maturante ponovo vrednuje testove.

Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita saopštila je juče da nema zakonsku mogućnost da ponovo ocijeni već ocijenjene testove, te predlaže ponovno polaganje u vanrednom junskom roku.

Naveli su da su se dva puta obraćali imejlovima direktorki Ispitnog centra i predstavnicima Državne maturske komisije, tražeći odgovore na pitanje šta uraditi sa prepisanim odgovorima, ali da ih do kraja ocjenjivanja nijesu dobili.

Predstavnica roditelja Slađana Knežević jutros je za TVCG kazala da sa sigurnošću može da tvrdi da 553 maturanta neće izaći na vanredni rok 13. juna.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. septembar 2023 11:57