/ - СНЕЖАНА МУГОША
14/02/2022 u 16:41 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Снежана Мугоша на челу Института за љекове и медицинска средства

Мандат др Снежане Мугоша започеће 24. фебруара 2022. године и трајаће наредних пет година

Управном одбору Института за љекове и медицинска средства Црне Горе изузетно је задовољство да саопшти да је на данашњој сједници већином гласова изабрана нова директорица Института за љекове и медицинска средства,  Снежана Мугоша. 

БИОГРАФИЈА:

Мугоша је експерт са дугогодишњим радним искуством на стручним и руководећим пословима у области регулативе љекова и медицинских средстава. Од 2013. године налази се на руководећим позицијама у Институту. Руководила је Одјељењем за клиничка испитивања љекова и процјену ефикасности и безбједности лијека, а од септембра 2021. године врши функцију замјенице директора. За то вријеме показала је своје менаџерске способности успостављањем успјешне сарадње са регулаторним органима и другим значајним регионалним и међународним институцијама. У овом кратком периоду управа Института постигла је импресивне резултате, значајно унаприједила процесе и започела рјешавање бројних затечених неријешених захтјева и неправилности у раду.

Снежана Мугоша је основну школу и гимназију завршила у Никшићу као ученик генерације. Дипломирала је на Медицинском факултету Универзитета Црне Горе 2004. године са највећом просјечном оцјеном у генерацији (9,69). Постдипломске студије уписала је на Медицинском факултету Универзитета у Београду, а магистрирала је и докторирала у области Клиничке фармакологије и терапије на Медицинском факултету у Подгорици са највишом оцјеном. Поред тога специјализирала је Интерну медицину у трајању од четири године на Медицинском факултету Универзитета у Београду, а специјалистички испит положила са оцјеном „одличан“.

Доцент је на Медицинском факултету Универзитета Црне Горе у области Клиничке фармације и фармакотерапије и Фармаколошке групе медицинских предмета. Такође, дуги низ година је предавач на Цлиницал Ресеарцх Ассоциате академији у Београду у области регулативе љекова и медицинских средстава, као и на свим конференцијама и курсевима које ова академија организује.

Интензивно се бави научно-истраживачким радом, а њени научни радови објављују се у престижним међународним часописима. Имала је и запажена излагања на великом броју националних и међународних скупова, догађаја и конгреса.

Успјешно је завршила бројне едукације у области клиничких испитивања љекова и медицинских средстава, добре клиничке праксе у клиничком испитивању лијека и медицинског средства, као и процјене ефикасности и безбједности љекова и медицинских средстава, који су организовани од стране регулаторних тијела у региону, земаља чланица Европске уније и Европске агенције за љекове. Инспектор је Добре клиничке праксе, сертификован од стране Европске агенције за љекове.

Члан је Европског удружења за клиничку фармакологију и терапију, Удружења професионалаца у области клиничких испитивања и члан радне групе Гоод Цлиницал Працтице Инспецторс Wоркинг Гроуп у Европској агенцији за љекове.

Управни одбор у свом образложењу наводи да др Мугошу поред богате професионалне биографије, великог  искуства и постигнутих изузетних резултата одликује и висок ниво професионалности, одговорности и колегијалности, те су сигурни да ће у наредном периоду др Мугоша успјети да значајно допринесе респектабилности и видљивости Института не само на националном, већ и на међународном плану. Неопходно је сачувати независност и објективност у раду Института која произилази из јавних овлашћења која су му законом дата. Увјерени су да ће под вођством Мугоше Институт за љекове и медицинска средства убрзо постати дио Европске породице регулатора.

У предложеној стратегији развоја др Снежана Мугоша истиче намјеру да оснажи рад Института за љекове и медицинска средства кроз партнерство Института са свим кључним чиниоцима здравственог система. Др Мугоша сматра да је укључивање индустрије, јавности и пацијената у регулаторни процес од пресудног значаја за стварање услова који погодују развоју тржишта љекова и медицинских средстава, односно већој доступности широке палете производа пацијентима, а нарочито из средстава обавезног здравственог осигурања. 

Мугоша истиче да ће у фокусу рада Института у наредном периоду бити стварање услова за развој фармацеутског тржишта, што ће према њеним ријечима имати позитиван утицај на развој привреде и пораст запошљавања, као и доступност и терапија пацијентима. 

"Стабилно тржиште љекова и медицинских средстава са тенденцијом континуираног развоја гарантује испуњавање обавезе заштите јавног здравља. Полазећи од значаја индустрије као неопходне претпоставке за привредни развој сваке савремене земље, потребно је успоставити транспарентне услове за функционисање фармацеутског тржишта, засноване на европским начелима и стандардима. Са већим инвестирањем у фармацеутско тржиште подиже се ниво конкуренције, што резултује и проширењем асортимана љекова и медицинских средстава на тржишту Црне Горе, а тиме и неупоредиво бољом фармацеутском здравственом заштитом, а посљедично и нестајањем црног тржишта љекова.“

 „Вјерујем да ће реализација свих ових програма допринијети да се рад и позиција Института унаприједе, а његова улога регулатора и промотера науке оснажи. Стручност и мотивисаност свих запослених у Институту поуздана су база за достизање високо постављених циљева“, у предложеној стратегији закључује др Мугоша, уз ријечи: „Вјерујемо у моћ различитости која доноси једнакост за све.“

Мандат Снежане Мугоша започеће 24. фебруара 2022. године и трајаће наредних пет година.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 18:08