/ - СНП
11/01/2022 u 12:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СНП: Брига за породицу је инвестициjа у будућност

Jасно jе да опстанак jедне државе зависи од опстанка народа, те да jе неопходно што приjе израдити националну стратегиjу обнављања становништва, коjа треба да укључи све неопходне културне и материjалне мjере у прилог повећане стопе демографског раста - истичу из СНП-а

Већ годинама слушамо забрињаваjуће податке о паду наталитета у Црноj Гори, да би последња истраживања МОНСТАТ-а показала да се чак у 21 од 24 црногорске општине биљежи негативан природни прираштаj. Нажалост, чини се да се jош увиjек не схвата значаj овог питања онако како би требало, те да нису предузети адекватни кораци како би се зауставила црна статистика, саопштили су из Социјалистичке народне партије (СНП).

- Демографски опоравак Црне Горе jе питање од националног значаjа, а брига за породицу се мора схватити као инвестициjа у будућност. Jасно jе да опстанак jедне државе зависи од опстанка народа, те да jе неопходно што приjе израдити националну стратегиjу обнављања становништва, коjа треба да укључи све неопходне културне и материjалне мjере у прилог повећане стопе демографског раста - истичу из СНП-а.

У овој политичкој партији сматрају да приоритети нове власти мораjу бити брига за повећање наталитета, развоj популационе политике и државних мjера коjа ће стимулисати борбу против "биjеле куге", заштиту родитељства, подстицаjе за рађање, мjере за унапређење бриге о породиљама, маjкама, породици и младима, те помоћ породицама са више дjеце.

- Такође, осим програма „Европа сад“, чиjи jе jедан од главних циљева задржавање младих људи у Црноj Гори, потребно jе предузети jош активних мjера подстицаjа и подршке младима како би остали у земљи и у њоj планирали своjу будућност. Сагласно том циљу, мора се креирати и амбиjент за повратак што већег броjа људи из диjаспоре.

Црна Гора jе протраћила децениjе у политичким борбама и надгорњавањима, захваљуjући коjим смо изгубили из вида да нас jе сваког дана све мање и да нам приjети нестанак уколико нешто озбиљно не предузмемо. Сада jе дошао тренутак да покажемо да смо одговорни према своjоj држави и према грађанима и да учинимо све што jе потребно како би се оваj негативни тренд губитка становништва коначно зауставио - закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 00:11