Milojko Spajić / - FOTO: GORDANA BOJANIć/DAN PORTAL
07/12/2023 u 10:18 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić: Crna Gora pred uključenje na sivu listu FATF-a

Na sivoj listi FATF nalaze se države koje predstavljaju visoki rizik za međunarodni finansijski sistem

Premijer Crne Gore Milojko Spajić saopštio je danas da se Crna Gora nalazi pred uključenje na sivu listu Radne grupa za finansijsku akciju (FATF) i MONEYVALA-a.

On je na šesnaestoj Nacionalnoj konferenciji za antikorupciju kazao da zbog toga ima zakazan hitan telefonski razgovor sa evropskim komesarom za proširenje i sudsjedstvo Oliverom Varheljijem.

Na sivoj listi FATF nalaze se države koje predstavljaju visoki rizik za međunarodni finansijski sistem. Stavljanjem države na sivu listu moglo bi doći do opadanja njenog kreditnog rejtinga, kao i usporavanja u realizaciji inostranih investicija koje dolaze sa prostora država koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma. 

Ukoliko FATF stavi državu pod pojačani nadzor, odnosno na sivu listu, znači da se ta država obavezala da će brzo da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda i da ona podliježe pojačanom nadzoru.

Naredna plenarna sjednica MONEYVAL-a biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu i tada će se odlučiti o statusu Crne Gore.

Spajić je kazao da je borba protiv korupcije jedan od prioriteta Vlade na čijem je čelu. On je rekao da je korupcija ne samo negacija prava i pravde već da predstavlja veliki problem za ekonomiju.

- Donošenje Zakona o oduzimanju imovine stecene na nezakonit način, izmjene i dopune Zakona o sprečavanju korupcije, kao i donošenje nove strategije za borbu protiv korupcije prioriteti su Vlade - kazao je Spajić.

Naglasio je da očekuje da se zakoni usvoje u Skupštini 11. decembra.

- Na neke od ovih zakona se čekalo godinama, mi smo to uradili za mjesec- rekao je premijer i dodao da ce SDT u ovoj Vladi imati partnera.

On je rekao da je cilj Vlade stvaranje modernog društva uz punu vladavinu prava.

Novoviću nagrada Stejt dipartmenta za borbu protiv korupcije

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
22. februar 2024 20:10