Milojko Spajić i Odri Azule / gov.me
06/02/2024 u 19:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić i Azule: Crna Gora ostaje posvećena vrijednostima i standardima Uneska

Crna Gora će odlučno i u postavljenim rokovima sprovesti preporuke u pogledu stanja konzervacije dobara svjetske baštine, istakao je premijer

- Crna Gora na svojoj teritoriji ima dva nacionalna upisa na Listi svjetske baštine (Prirodno i kulturno-istorijsko područje Kotora i NP Durmitor), nekoliko multinacionalnih upisa (Venecijanska utvrđenja i Stećci), kao i Bokeljsku mornaricu na Listi nematerijalne baštine čovječanstva, istakao je predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić tokom sastanka sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule tokom radne posjete Francuskoj.

image

Sa sastanka

gov.me

Tom prilikom premijer je potvrdio opredjeljenje 44. Vlade da i u narednom periodu Crna Gora obezbijedi promociju vrijednosti i standarda Uneska, a konstatovano je veliko zadovoljstvo saradnjom.

- Crna Gora će odlučno i u postavljenim rokovima sprovesti preporuke u pogledu stanja konzervacije dobara svjetske baštine - istakao je premijer tokom razgovora.

Bilo je riječi i o mogućnost realizacije zajedničkih projekata kroz Regionalni centar za sajber bezbjednost, koji bi mogao biti korisna platforma za Unesko politike u raznim oblastima.

image

Spajić i Azule

gov.me

Spajić je pozdravio aktivnosti na transformaciji Uneska u kompleksnom geopolotičkom ambijentu, te povratak SAD u članstvo organizacije.

Razgovaralo se i o mjerama koje Unesko sprovodi u kriznim područjima, naročito u Ukrajini.

Predsjednik Vlade je uputio poziv generalnoj direktorki Uneska da povodom 45 godina od upisa Prirodnog i kulturno-istorijskog područja Kotora na Listu svjetske baštine, posjeti Crnu Goru na jesen 2024, kada bi prisustvovala i konferenciji ministara kulture Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

30. april 2024 20:35