/ - FOTO: SAšA MATIć
09/12/2023 u 15:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spajić-Santander: Društveni sistem kreirati tako da djeci omogući da postignu puni potencijal

Ako je dijete u fokusu, teško da možete pogriješiti u odlukama kada kreirate javne politike, poručio je premijer Spaji

Djeci mora biti osigurano da bez ikakvih ograničenja uživaju sva prava, a društveni sistem kreiran tako da im omogući da postignu puni potencijal. Na tome će se u narednom periodu posebno raditi, poruka je sa sastanka predsjednika Vlade Milojka Spajića i šefa predstavništva UNICEF-a Huana Santandera.

- Ako je dijete u fokusu, teško da možete pogriješiti u odlukama kada kreirate javne politike- poručio je premijer Spajić. 

Tokom sastanka je istaknuto da je vraćanje dječjeg dodatka u periodu kada je Spajić bio ministar finansija, jedna od dobrih mjera u smanjivanju dječjeg siromaštva. To potvrđuju podaci Monstata, koji koristi EU metodologiju za mjerenje broja djece u riziku od siromaštva, da se ovaj broj smanjio sa 33,7% u 2019. na 28.4% u 2022.

Istaknuta je i potreba da se napravi prilagođavanje programa, ali zadrži univerzalnost – da svako dijete prima dodatak.

- Budućnost djece Crne Gore zavisi od toga kako Vlada Crne Gore odluči da investira sredstva iz državnog budžeta- rekao je Santander.

Tokom ove faze, da bi se podržala jednaka prava za svu djecu, Vlada može da koristi sredstva iz EU Garancije za djecu i postane prva zemlja kandidat za članstvo u EU, koja je na taj način podržala inkluziju najugroženije djece i porodica.

- Santander je istakao da će UNICEF podržati Vladu da intenzivira reforme u svim sektorima kako bi se smanjilo siromaštvo djece, iskorijenilo nasilje nad djecom i poboljšao kvalitet obrazovanja, zdravstvene, socijalne i dječje zaštite za svu djecu i porodice- navodi se u saopštenju.

Santander i Spajić saglasni su da je borba protiv siromaštva djece jasan politički izbor.

- Uspješne politike za smanjivanje siromaštva djece su već poznate. One uključuju benefite za djecu, pristojne minimalne plate, dobre politike za porodice i obezbjeđivanje besplatnih osnovnih servisa za svaku djevojčicu i svakog dječaka poput zdravstvene zaštite, obrazovanja, socijalne i dječje zaštite. Ukratko, rješenja postoje- zaključio je Santander.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 18:25