Spasojević / Foto: SRDJAN BOLJEVIC
07/01/2023 u 12:36 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spasojević za "Dan": Кriminalci pokušavaju da me likvidiraju fizički, a država profesionalno

Spasojević je kazao da će odustati od krivičnog gonjenja lica koja su osumnjičena za bacanje bombe na njegovu kuću, zato što smatra da oni ne treba da odgovaraju za to, već za pokušaj teškog ubistva službenog lica

Bivši načelnik Istražnog zatvora u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija (UIКS) Predrag Spasojević saopštio je da će odustati od krivičnog gonjenja lica koja su osumnjičena za bacanje bombe na njegovu kuću, odnosno terete se za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljno držanje oružja i eksplozivnih materija, zato što smatra da oni ne treba da odgovaraju za to, već za pokušaj teškog ubistva službenog lica.

On je nezadovoljan postupanjem tužilaštva i policije jer smatra da i ne pokušavaju da otkriju nalogodavce pokušaja njegovog ubistva. Tvrdi da uhapšene ne poznaje i da ih nikad u životu nije sreo, tako da oni nisu imali razlog da ga likvidiraju već su, kaže, od nekoga dobili nalog za to.

– Ta dva lica mene nisu znala, ni ja njih, tako da su morala dobiti naredbu od nekog trećeg lica, evo neka bude N.N. Čim imate troje lica onda je to organizovana kriminalna grupa, ali tužilaštvo se izgleda ne bavi time, a krucijalno pitanje je ko je naručilac pokušaja ubistva, jer izvršioci to nisu uradili sami – kazao je Spasojević u razgovoru za "Dan".

UIКS: Nemamo uticaj na disciplinsku komisiju

Iz UIКSa-a su nam saopštili da je disciplinski postupak protiv Spasojevića u toku i da u disciplinskoj komisiji imaju svog predstavnika.

– Disciplinski postupak je pokrenut i on je u proceduri pred disciplinskom komisijom, koja je državni organ nezavisan od UIКS-a, postupa na nivou čitave državne uprave. Na njihov rad nemamo uticaja, niti iko može uticati, a mi kao donosioci odluke u okviru ovakvih postupaka uzimamo učešće preko našeg ovlašćenog predstavnika koji zastupa odluku o pokretanju postupka – naveli su iz UIКS-a.

O tome koliko je država stala u zaštitu svog službenika, dodaje on, svjedoči i činjenica da se protiv njega vodi disciplinski postupak.

– Dok kriminalci pokušavaju fizički da me likvidiraju, država hoće to da uradi na profesionalnom nivou – smatra Spasojević.

Podsjetimo, policija je u decembru prošle godine saopštila da je, u saradnji sa tužilaštvom, rasvijetlila slučaj bacanja ručnih bombi na imovinu tadašnjeg načelnika Istražnog zatvora. Slobode su lišili Podgoričane Željka Lakušića (34) i Filipa Popovića (21), a tada je saopšteno da im se na teret stavlja krivično djelo izazivanje opšte opasnosti u sticaju sa krivičnim djelom nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Samo nedjelju dana kasnije, Spasojević je razriješen funkcije i protiv njega je pokrenut disciplinski postupak zbog, kako je saopšteno, neovlašćenog iznošenja informacija koje se odnose na bezbjednost ustanove.

Spasojević u izjavi za "Dan" kaže da disciplinski postupak protiv njega još nije završen, ali je siguran da ne mogu dokazati nikakvu težu povredu i uvjeren je da će u postupku dokazati da nije kriv nizašta.

Podsjeća da na nivou države postoji samo jedna disciplinska komisija, pa se na postupak čeka nekoliko mjeseci, ali dodaje da je s advokatima već predao sve žalbe i siguran je u pozitivan ishod po njega.

–Jasno je da sam radio kako treba i da sam insistirao da se radi po zakonu. To što sam ja davao izjave za medije nema nikakve veze, prije će biti problem da su samo čekali momenat da me maknu jer sam odbijao da postupam po nekim nalozima koji nijesu u skladu sa zakonom, konkretno u slučaju ekstradicije dva strana državljanina, koje nijesam htio da primim u istražni zatvor bez odluke suda, kako to nalaže zakon. Ako je grijeh raditi po zakonu, onda sam kriv. Ono na čemu sam insistirao uvijek je bila zakonitost i od toga nisam nikad i neću nikada odstupiti – istakao je Spasojević.

Patrola stalno ispred kuće

Spasojević kaže da i dalje traje procjena njegove bezbjednosti i sigurnosti njegove porodice.

– U međuvremenu nisam dobio nikakvo obavještenje, oni rade neke procjene, ali ja ne znam ishod. Policijska patrola stalno stoji ispred moje kuće. Znam da je procedura provjere bezbjednosti započeta početkom decembra, evo prošlo je mjesec dana, a ja ne znam ishod. Nisam dobio nikakvu odluku – kazao je Spasojević.

On kaže da nije prvi, a vjerovatno ni poslednji službenik iz sektora bezbjednosti koji se našao na meti lica iz kriminalnog miljea.

Ukazuje na poslednji slučaj kada je pripadniku Interventnog voda CB Berane Vujici Šćekiću podmetnut eksploziv pod privatni automobil i ocjenjuje da i to pokazuje da država definitivno nije spremna da zaštiti svoje službenike.

– Ovo što se dogodilo u Beranama dokaz je da je država nesposobna. Opet su policajci na meti, a to se karakteriše kao nehat i ugrožavanje sigurnosti. Ugrožavanje sigurnosti iz nehata je ako neko zapali cigaretu na benzinskoj pumpi pa zapali tanker. Tužilaštvo uporno daje lakše kvalifikacije za krivična djela počinjena na štetu službenika iz sektora bezbjednosti, pa onda nije ni čudo što se kriminalci odlučuju da napadaju policajce. Vide da neće odgovarati ili da će kazne biti smiješne, a postaće heroji u svom kriminalnom svijetu. Кonkretno, u mom slučaju prvi put kada je bačena bomba ona nije eksplodirala, drugi put je pogodila granu i odbila se, pa, na sreću, moja supruga, koja je bila blizu, nije nastradala. Šta bi onda to bilo – ubistvo? Ako bi tada bilo ubistvo, kako je sada sve svedeno na ugrožavanje sigurnosti – upitao je Spasojević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 14:20