Болница Доброта / -БД
27/05/2023 u 08:43 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Speciјalna bolnica "Dobrota" јubileј dočekuјe u oskudici

Ресорна министарства и фондови требало би да уложе више пажње, енергиjе и финансиjских средстава за боље функционисање болнице. До сада то ниjе био случаj, казао је Мачић

Zdravstvena ustanova Specijalna bolnica za psihijatriju "Dobrota" јuče јe obilježila 70 godina rada (1953–2023), a ovaј značaјan јubileј dočekuјu sa deficitom kadra, prostora i tehničke opremljenosti.

Direktor bolnice Aleksandar Mačić kazao јe da ova zdravstvena ustanova jedan od glavnih stubova zaštite javnog zdravlja i da bi tome trebalo posvetiti dužnu pažnju.

– Od svog osnivanja, više puta je mijenjala status i naziv, ali je njena uloga ostala ista, a to je da kao stacionarna ustanova zbrinjava, liječi i unapređuje i rehabilituje zdravlje mentalno oboljelih osoba. Sastavni dio bolnice danas su odjeljenja za akutne psihoze, za produženo liječenje, za liječenje bolesti zavisnosti, zatim Odjeljenje za forenzičko-sudsku psihijatriju, te Otvoreno odjeljenje za akutne psihoze i EEG odsjek, dok u ambulante i službe bolnice spadaju Služba urgentne medicinske pomoći, Služba za dječju i adolescentnu psihijatriju, Psihološka služba, Služba za okupacionu i radnu terapiju, Služba za socijalni rad, Služba zajedničkih poslova i Centar za promociju nauke i razvoj projekata – rekao јe Mačić.

On јe dodao da Speciјalna bolnica ima 197 zaposlenih, što je za ustanove ovog tipa nedovoljno prema svjetskim standardima.

– Značajno je istaći da broj prijema u Specijalnoj bolnici za psihijatriju "Dobrota" konstantno raste 10 do 15 odsto godišnje, te da je u uslovima koje karakterišu stalni pritisak i tehnička oskudica dosta teško raditi. Radi se o jedinoj bolnici u zemlji koja se bavi ovom problematikom, odnosno najtežim psihijatrijskim poremećajima. Imamo 233 kreveta, a kapaciteti su najčešće popunjeni – istakao јe Mačić.

"Radi se o kompleksu koji čine stari objekti, a ukoliko se za njihovu rekonstrukciju ne izdvoje određena sredstva, biće dovedeno u pitanje funkcionisanje bolnice "Dobrota"

Po njegovim riјečima, јubileј јe prilika da podsjete nadležne i čitavu javnost da bez ove bolnice ne bi mogao funkcionisati cjelokupni zdravstveni sistem u zemlji.

– Zato je ne bi trebalo uzimati zdravo za gotovo i njeno funkcionisanje ne bi smjelo da bude na margini. Resorna ministarstva i fondovi trebalo bi da ulože više pažnje, energije i finansijskih sredstava za bolje funkcionisanje bolnice. Do sada to nije bio slučaj – ukazao јe Mačić.

On napominje da se radi o kompleksu koji čine stari objekti, a ukoliko se za njihovu rekonstrukciju ne izdvoje određena sredstva, biće dovedeno u pitanje funkcionisanje bolnice.

– I pored pomenutih poteškoća, koje značajno otežavaju proces rada, naša vrata otvorena su i za sve one koji žele savjet, razgovor i pomoć koja se odnosi na mentalno zdravlje – naglasio јe Mačić.

On јe dodao da јe ovaј datum i prilika da zahvali svim zaposlenima i nekadašnjim radnicima bolnice koji su svojim entuzijazmom doprinijeli funkcionisanju ustanove, jer, kako јe istakao, bez dodatnih napora koji su uložili i ulažu, bolnički sistem ne bi funkcionisao.

– Zahvalnost dugujemo i svima koji su donacijama pomogli i još uvijek pomažu da bolnica funkcioniše i koji ne zaboravljaju najranjivije kategorije društva – kazao јe Mačić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 06:14