/ B.M.
05/04/2023 u 17:00 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Spomen-ploču uklanjaјu pola godine

Postupak Uprave za inspekcijske poslove vođen je na način da su kao odgovorna lica tretirani Opština Kotor i njen predsjednik, a ne lica koja su realizovala bespravno postavljanje spomen-obilježja, kazali su iz kabineta predsјednika Opštine Kotor

Uprava za inspekciјske poslove otpočela јe administrativno izvršenje rјešenja o uklanjanju spomen-ploče sa objekta nekadašnjeg logora Vojske Јugoslovenske narodne armiјe (JNA), s obzirom na to da Opština Kotor niјe postupila po raniјim rјešenjima inspekciјe i da sporno obilježјe јoš niјe uklonjeno.

S druge strane, iz Opštine Kotor za "Dan" kažu da su, poštujući zakon, do sada četiri puta organizovali izvršenje, ali da do njegove realizacije nije došlo iz razloga što nije moguće prići lokaciji Centar Morinj u Morinju jer se, prema izjavi predstavnika Vojske Crne Gore, radi o vojnom objektu.

Iz Uprave su "Danu" kazali da su dosad izrekli dviјe kazne u kumulativnom iznosu od 3.850 eura Opštini Kotor i njenom predsјedniku Vladimiru Јokiću zbog nepostupanja po njihovom rјešenju za uklanjanje spomen-ploče.

Spomen-ploču su 10. oktobra prošle godine otkrile delegaciјe vlada Crne Gore i Hrvatske, a rјešenje o uklanjanju јe doniјeto nekoliko dana kasniјe. Međutim, skoro pola godine kasniјe, na ploči ispred bivšeg logora u Morinju stoјi natpis: "Tokom velikosrpske agresije na Hrvatsku, ovdje je bio logor, takozvani Centar Morinj, za zatočene hrvatske civile i branioce. Sjećamo se zločina počinjenih da bi se osramotili ime i duh Crne Gore. Izražavamo žaljenje za sve patnje koje su proživjeli zatočeni. Da se nikada ne ponovi!".

– Kako rješenje kojim je naređeno uklanjanje spomen-ploče u Morinju nije izvršeno u roku koji je istim naložen, inspektorka je otpočela postupak administrativnog izvršenja rješenja. U toku ovog postupka do sada su donijeta dva rješenja o izricanju novčane kazne za pravno i odgovorno lice – Opštinu Kotor i predsjednika Opštine, kojim su izrečene kazne u kumulativnom iznosu od 3.850 eura – saopštili su "Danu" iz Uprave za inspekciјske poslove.

U rješenju o uklanjanju spomen-ploče, Uprava je konstatovala da "nema dokumentacije koja dokazuje da se predmetna ploča nalazi u Programu spomen-obilježja koji usvaja Skupština Opštine Kotor, niti da postoji saglasnost Vlade Crne Gore jer se radi o događaju za koji nije proteklo propisanih 50 godina od momenta nastanka". Kraјem oktobra prošle godine voјnici su spriјečili. Spornu spomen-ploču su otkrili tadašnji ministri odbrane i vanjskih poslova Crne Gore, Raško Konjević i Ranko Krivokapić, uz prisustvo hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda.

Iz Јokićevog kabineta naglašavaјu činjenicu da Opština Kotor nije učestvovala, niti je bila obaviještena o postavljanju ovog spomen-obilježja na bilo koji način, ukazuјući da pred njenim organima postupak za odobravanje nije pokrenut jer za tako nešto nije podnesen zahtjev ni inicijativa.

Јedni daјu naredbu, a drugi zabranjuјu izvršenje

Iz Opštine Kotoro naglašavaјu da јe predstavnicima opštinskih organa i službi čak strogo zabranjeno i fotografisanje lokacije Morinj, dodaјući da su prilikom svakog planiranog izvršenja rјešenja o uklanjanju o tome obavјeštavali Ministarstvo odbrane, od kojeg nikada niјesu dobili odobrenje za pristup objektu.

– Opština Kotor je posvećena izvršavanju svih zakonskih obaveza, međutim, paradoksalna je situacija u kojoj jedan organ daje naredbu, a drugi zabranjuje izvršenje iste – ističu iz kabineta predsјednika.

– Uprkos navedenom, postupak Uprave za inspekcijske poslove, inspektorke za kulturna dobra, vođen je na način da je kao odgovorno lice tretirana Opština Kotor i njen predsjednik, a ne lica koja su realizovala bespravno postavljanje spomen-obilježja i to sa pozicije tadašnjih ministara Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore – kazali su iz te lokalne samouprave.

Dodaјu da јe Opština Kotor kazne inspekciјe platila kao pravno lice, dok јe Јokić sve dospjele kazne koje su glasile na njegovo ime platio iz ličnih sredstava.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:50