Министарство просвјете, науке, културе и спорта / - NN
24/05/2021 u 16:00 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Братић спрема смјену око 400 директора и њихових замјеника у црногорским школама

Говорећи у Скупштини Црне Горе, о измјенама и допунама Закона о општем образовању, у име предлагача посланица ПзП-а Бранка Бошњак, каже да је владајућа коалиција дошла на идеју за измјене закона јер је образовање толико исполитизовано да је на велика врата ушла политике у школе

Изгласавањем измјена и допуна Закона о општем образовању, које се налазе пред посланицима Скупштине Црне ГОре, парламентарна владајућа отвара пут Министарству просвјете, науке, културе и спорта, односно министарки Весни Братић да смијени 260 директора образовних установа и 120 њихових помоћника, али и дијела наставног кадра и администрације.

Порталу Дана је, незванично, али из поузданих извора потврђено да ће директори бити смијењени взећ у јуну, а помоћници до 1. августа.

Да ће тако бити на неки начин је потврђено и у црногорском парламенту.

Говорећи у Скупштини Црне Горе, о измјенама и допунама Закона о општем образовању, у име предлагача посланица ПзП-а Бранка Бошњак, каже да је владајућа коалиција дошла на идеју за измјене закона јер је образовање толико исполитизовано да је на велика врата ушла политике у школе.

- У Црној Гори је у ранијемпериоду дозвољено да се по паертијском кључу бирају директори школа, њихови помоћници, а усудићу се рећи да су, у задње вријеме, наставно ослобље и администрација, пролазили кроз партијски скенер. Наш предлог је корак напријед ка деполитизацији, јер ми у школским у управни одборима школских установа дајемо предност онима који раде у тим институцијама и који најбоље знају како те иституције "дишу" - казала је Бошњак.

Она истиче да ће изумјене закона промијенити много у кадровској структури у образовању.

- После усвајања измјена иде избор или реизбор директора и помоћника, што је позитиван искорак баш из тог разлога што је многим директорима, нећу рећи свима, партијски интерес био испред интереса дјеце и институције на чијем су челу. Дешавало се да директори буду уцјењивани али и да уцјењују, да се поред имена наставника налазе крстићи за кога гласају на изборима. Они су себи дозволили да своје педагошке обавезе ставе у интерес партије. Такви људи не треба да буду на челу тих институција

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:13