Škola nauke za srednjoškolce / Montenegro Robotiks
18/02/2024 u 13:46 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Srednjoškolici idu „Stopama nauke do tehnologija budućnosti“

Na ovaj način inspirišemo mlade da učesvuju i budu angažovani u događajima iz oblasti nauke i dostignuća, što i jeste naš cilj - istakli su iz Montenegro Roboticsa

Srećni smo i zahvalni što u saradnji i pod potkroviteljstvom Fonda za inovacije Crne Gore sprovodimo projekat Škole nauke namijenjenu učenicima srednjih škola iz sjeverne regije u Crnoj Gori pod sloganom „Stopama nauke do tehnologija budućnosti“ u Podgorici i imamo priliku da promovišemo nauku u društvu, kazali su iz neprofitne organizacije Montenegro Robotics.

- Na ovaj način inspirišemo mlade da učesvuju i budu angažovani u događajima iz oblasti nauke i dostignuća, što i jeste naš cilj - istakli su iz Montenegro Roboticsa.

Program škole trajao je pet dana (od 12. do 16. februara 2024), a učesnicima je bio obezbijeđen smještaj, akomodacija i refundacija putnih troškova.

Cilj je dodatna promocija nauke, uspjeha i rada sa talentovanim i zainteresovanim učenicima za prirodne fenomene i tehnološke inovacije.

- Ovim projektom bilo je predviđeno da ugostimo 15 srednjoškolaca iz sjeverne regije u Crnoj Gori. Na našu adresu pristigao je veliki broj prijava i raduje nas što je interesovanje za ovaj program bilo veliko, ali našalost naši kapaciteti nisu bili dovoljni da ugostimo sve zainteresovane. Učesnici su dolazili iz Bijelog Polja, Berana, Andrijevice, Rožaja, Plava, Žabljaka i Mojkovca - kazali su iz Montenegro Roboticsa.

Kroz petodnevni program škole, učesnici su slušali predavanja iz oblasti nauke, akcenat je bio na modernim tehnologijama.

- Prvog dana škole imali smo priliku da čujemo predavanje Jasne Zeković iz domena matematike. Govorili smo o zanimljivoj geometriji, fraktalima i dvojnim zvijezdama. Drugog dana škole učesnici su imali priliku da nauče osnovne koncepte biotehnologije od MSc Marije Vojinović - navode iz ove organizacije.

Kako je škola bila na akcentu sa modernim tehnologijama, učesnicima su bila posebno zanimljiva predavanja MSc Ivana Martinovića, Biljane Krivokapić, Filipa Šoća i Radovana Vojinovića.

- Bavili smo se najrazličitijim temama, od vještačke inteligencije, programiranja, robotike i računarstva, razvoja tehnoloških inovacija i gejming industrije. Srećni smo i zahvalni što smo pružili priliku djeci sa sjevera da zakorače u čaroban svijet nauke - kazali su iz Montenegro Roboticsa.

Pored tematskih predavanja, na školi je bilo i druženja, kao i rekreativnih aktivnosti, posjeta bioskopa, večernje pikado druženje i radionica mekih vještina i komunikacije. Rekreativne aktivnosti su posebno doprinjele dobrom raspoloženju među učesnicima, a dane provedene u Podgorici, učesnici opisuju kao sjajno iskustvo i kroz dobru atmosferu.  

Jedna od učesnica škole bila je Azra Tahirović iz Rožaja.

- Pohađala sam školu nauke koja me je zaista očarala svojim raznovrsnim i uzbudljivim časovima. Kroz matematiku sam stekla bolje razumijevanje analitičkog razmišljanja, biologija me je zaintrigirala saznjanjem o složenosti života, a časovi robotike su me uputili u svijet programiranja i inženjering na praktičan način. Posebno su mi dragi časovi gejminga, gdje smo učili o algoritmima i strategijama kroz zabavne aktivnosti. Upoznavanje novih prijatelja, dodatno je obogatilo moje iskustvo, čineći ovu avanturu učenje još zanimljivijom i inspirativnijom -kazala je Tahirović.

Poslednjeg dana učesnicima je ispred Fonda za inovacije Crne Gore sertifikate uručila Snežana Šćepanović i koordinatorka programa Nina Drakulić, Monetengro Robotics.

Drakulić ističe da joj je zadovoljstvo da kroz rad sa mladim i talentovanim učenicima ima priliku da upravo pruži podršku i podstrek mnogima da budu dio svijeta nauke.

Značajan doprinos na Školi nauke, ostvarile su i volonterke u oragnizaciji: Bojana Moračanin i Nađa Stojanović.

- Obrazovanje nije učenje činjenica, već treniranje mozga da razmišlja. Mladi ljudi trebaju biti pokretači promjena koje žele da vide u društvu, jer su oni budućnost Crne Gore - kazala je Stojanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:08