Тамара Срзентић / - DJORDJE CMILJANIC
09/10/2021 u 12:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Црна Гора ће од понедјељка бити домаћин највећег догађаја дигиталне трансформације

-Биће ово невјероватна одскочна даска за Црну Гору и регион - оцијенила је она

Црна Гора је спремна и поносна што ће од понедјељка бити домаћин највећег догађаја дигиталне трансформације у региону, који ће учинити друштво бољим, поставити нове стандарде, покренути дјелотворне промјене, како би што прије остварили заједничку идеју о будућности у Европској унији (ЕУ).

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамара Срзентић, казала је да ће, на Дигиталном самиту Западног Балкана 2021., који ће од понедјељка до сриједе бити одржан у Подгорици, шест економија са више од 90 говорника, представника свјетске економије, удружити снаге како би изградили мостове, поставили нове стандарде и покренули дјелотворне и значајне промјене напријед.

 - Ова конференција је о технологијама које ће учинити друштво бољим за све нас. Како можемо искористити технологију да нас зближи? Ово је врхунац повезаности иновација у јавном сектору, чиме се подиже љествица која нас тјера на велико и одважно размишљање и повезивање више тачака - поручила је Срзентић.

Истакла је да је Црна Гора спремна и поносна што ће бити домаћин највећег догађаја дигиталне трансформације у регион. 

 - Биће ово невјероватна одскочна даска за Црну Гору и регион! На самиту смо бројним сесијама покрили четири најбитније области: дигиталне вјештине, дигиталну економију, инфраструктуру и повезаност, услуге повјерења и информатичку безбједност - казала је Срзентић.

О томе ће, како је истакла, говорити, лидери из цијелог свијета, који постављају стандарде и помјерају границе са модерним, дигиталним услугама и искуствима, док граде снажне и правичне организације усмјерене на људе, заједнице и покрете.

 - Имаћете прилику да послушате представнике Европске комисије, господина Вархељија, Виолу, сјајну Мејлинду Брегу из РЦЦ -а, др Клугеа из Светске здравствене организације, моје феноменалне колеге министре: министарку Матић из Србије, министарку Ризванолли са Косова, министарку Царовску и министра Схаqирија из Сјеверне Македоније, министра Милатовића из Црне Горе, премијера Кривокапића, мог драгог пријатеља Сиима Сиккута из Естоније, легендарног Давида Еавеса са Универзитета Харвард, представнике Уницефа, УН -а, лидере из наше ИТ заједнице, телекомуникација, академског и цивилног  сектора - навала је Срзентић.

Поручила је да је за успјех потребна укљученост цијеле заједнице.

 - И да, поносна сам на труд који улажу наши тимови. Удружили смо снаге у овим изазовним временима и дали све од себе. Наш тим ће с поносом представити најновије иницијативе које покрећемо, на којима смо неуморно радили током протекле године: Монтенегро Дигитал, Дигиталну академију, Цоде фор Монтенегро, Програм дигиталних номада, регионалне споразуме о сајбер безбједности и још много тога - казала је Срзентић.

Циљ је, како је додала, убрзати развој јединственог регионалног тржишта. 

 - Дијелимо заједничку идеју о будућности ЕУ -а, а на четвртом самиту о дигиталним технологијама послаћемо снажну поруку и показати нашу преданост заједничком напретку у свим подручјима, која ће живот наших грађана учинити бољим. Спремни смо и узбуђени да вам пожелимо добродошлицу у нашу прекрасну Црну Гору. Па, шта чекате? Преузмите апликацију Дигитал Суммит Wестерн Балканс, пријавите се и видимо се у понедјељак - порука је Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 04:02