Тамара Срзентић / - фото: ПР центар
27/04/2022 u 14:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Инвестирамо у квалитетно и професионално новинарство

Срзентић је истакла да квалитетно новинарство и професионално извjештавање доносе кључне чињенице и информациjе у jавност, али да медиjска индустриjа никад ниjе била пред већим изазовима

Урушавање демократиjе може се зауставити подизањем свиjести о штетности дезинформациjа и говора мржње, због чега Министарство jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, кроз конкурсе, жели да подстакне изворе информисања да производе искључиво садржаjе коjи ће им оjачати легитимет, поручила је министарка jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамара Срзентић. 

Она је истакла да квалитетно новинарство и професионално извjештавање доносе кључне чињенице и информациjе у jавност, али да медиjска индустриjа никад ниjе била пред већим изазовима.  

- Зато jе наше Министарство покренуло процес транспарентне и на обjективним начелима засноване помоћи за циjело медиjско тржиште. Кроз два jавна позива са 312 хиљада еура помоћи ћемо дневним, недjељним, локалним штампаним медиjима и интернетским публикациjама, те локалним jавним емитерима - навала jе Срзентић.

Глобално, у броjним случаjевима, медиjи су, како jе рекла, играли улогу у производњи и дистрибуциjи кампања дезинформациjа, а наjштетниjи примjери ескалирали су након почетка руске агресиjу на Украjину.

- Сматрам да jе jедан од наjвећих разлога за слабост демократиjе, коjоj свjедочимо, промjена начина на коjи комуницирамо, примамо и конзумиурамо информациjе. Зато кроз ове конкурсе желимо да угледне изворе информисања и маин стрем медиjе подстакнемо да производе садржаj коjи ће им оjачати легитимет, а код публике и jавности утицати на покретање и развиjање дебате о штетним утицаjима и посљедицма лажних виjести и дезинформациjа - истакла jе Срзентић.

Медиjска стратегиjа први документ ове врсте коjи у цjелини таргетира све проблеме медиjске заjеднице, а коjи, jе како jе додала, израђен у тиjесноj сарадњи са представницима медиjа и стручне jавности, предвиђа циjели сет активности коjима се на мjерљив начин може утицати на рjешавање проблема говора мржње и ширења дезинфомрациjа.

- Унутар своjих редакциjа покрените дебате о лажним виjестима и дезинформациjама, укажите на загађивање jавног простора коjи оваj феномен изазива. Обавеза свих нас- Владе, медиjа, цивилног друштва и сваког поjединца jе да одиграмо своjу улогу у борби против дезинфорамциjа. И кад то урадимо - подигнемо свиjест о овом феномену, зауставићемо урушавање наше демократиjе - поручила jе Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 01:40