/ - фото: ПР ЦЕНТАР
29/04/2022 u 09:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Јавни службеници поносно служе јавним политикама које креирају у интересу свих

Заједно смо градили и развијали културу јавне администрације која је оријентисана на услугу, порука је Срзентић

Реформе заиста почињу да се спроводе када се јавна управа одвоји од политике, а у Црној Гори свједочимо врло важној промјени да јавни службеници не служе политици и политичким партијама, већ поносно служе јавним политикама које креирају у интересу свих.

То је порука досадашње министарке јавне управе, дигиталног друштва и медија Тамаре Срзентић, која је истакла да успјешне државе нема без професионалних државних службеника, управо оних који ће, како је додала, у кратком року, изнијети највећи терет процеса транзиције власти. 

- Свједочила сам невјероватној енергији запослених на свим нивоима јавне управе, сарађивала са јавним службеницима који су спремни да уче, напредују и дијеле како институционалну меморију тако и лично знање. Заједно смо градили и развијали културу јавне администрације која је оријентисана на услугу- порука је Срзентић, пише ПР Центар.

Свједочила је, како је рекла, врло важној промјени, да јавни службеници не служе политици и политичким партијама, већ дословно поносно служе јавним политикама које креирају у интересу свих. 

- На то сам највише поносна и сматрам то нашим великим успјехом! Због тога вама- запосленим у јавној управи дугујемо могућности да градите каријере, усавршавате се, сарађујете, планирате и тежите напредним рјешењима- ријечи су Срзентић.

Са друге стране, како је рекла, постављени су високи стандарди како да Влада буде инклузивнија, отворенија,  одговорнија и дијели више података са грађнима, медијима и цивилном сектором, да буде стварно OPEN GOVREMENT, а да у процесе  креирања политика у свим фазама буду укључени знање и искуство из цивилног и приватног сектора. 

- То се показало као најисправнији пут, којим треба наставити. Само агилна јавна управа ослобођена бирократије, која ослушкује потребе грађанки и грађана и ставља их у центар свих политика, која се отвара и дијели инофрмације, као и едуковани и охрабрени јавни службеници нераскидива су мјера успјеха- сматра Срзентић.

Истакла је да су Стратегијом реформе јавне управе промјерене границе у односу управа - грађанин, а кроз пет стратешких циљева циљ је био створити визију јавне управе која ће квалитетно пружати услуге грађанима и која ће имати довољно административних капацитета за приступање Црне Горе Европској унији.

Срзентић је јасна да реформе заиста почињу да се спроводе када се јавна управа одвоји од политике. 

- Потребна је снажна политичка воља и изузетна политичка храброст да се деполитизује јавна управа Црне Горе и управљање људским ресурсима. Охрабрујемо нову Владу да реформе јавне управе спроводи одлучно, путем који је пројектовала Стратегија реформе јавне управе, као и да обезбиједи подршку за усвајање измјена и допуна Закона о слободном приступу информацијама, који даје основе за грађење ефикасних, одговорних и инклузивних институција за јавно добро, без обзира на то колико је овај процес захтјеван- казала је Срзентић.

Јавним службеницима, креаторима јавних политика и онима који их спроводе у дјело поручила је да наставе да раде за добро грађанки и грађана Црне Горе.

- Осјећам се привилегована и захвална сто сам са вама градила јавну управу 21. вијека- закључила је Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:01