Тамара Срзентић / - Министарство
21/06/2021 u 13:27 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзентић: Родна равноправност, правичност и инклузиjа стратешки приоритети у jавноj управи

Жене чине тек четвртину укупног руководећег кадра у jавноj управи, а свака друга жена сматра да треба да их буде значаjно више. Ово нам говори да жене у Црноj Гори jош увиjек ниjесу довољно заступљене на позициjама доношења одлука у jавноj управи, казала jе Срзентић

Пут ка достизању родне равноправности jе дуг и захтиjева свеобухватан приступ институциjа и поjединаца, а родна равноправност, правичност и инклузиjа у првом су плану и стратешки приоритети у цjелокупноj jавноj управи, оцjена је министарке jавне управе, дигиталног друштва и медиjа Тамаре Срзентић.

Она jе подсjетила да jе УНДП представио налазе истраживања о родноj равноправности, а неки од података говоре и о перцепциjи тог питања у jавноj управи.

- У jавноj управи jасно се перципира родна неравноправност и дискриминациjа жена. Жене чине тек четвртину укупног руководећег кадра у jавноj управи, а свака друга жена сматра да треба да их буде значаjно више. Ово нам говори да жене у Црноj Гори jош увиjек ниjесу довољно заступљене на позициjама доношења одлука у jавноj управи - казала jе Срзентић.

Високо на листи приоритета

У Министарству jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, родну равноправност, правичност и jеднакост, како jе истакла, поставили су високо на листи приоритета.

- То jе заиста jедан од стратешких императива нашег тима. Поносна сам на чињеницу да жене представљаjу 65 одсто нашег тима и да смо већински женски тим - рекла jе Срзентић.

Иако има много жена у министарству, jош увиjек jе потребно, како jе устврдила, пуно тога урадити у диjелу премошћавања разлика у родноj неравноправности.

- Морамо оснажити што више жена на лидерским позициjама у jавноj управи, и треба да будемо бољи у контексту привлачења већег броjа лидера и лидерки из мањина и LGBTQ заjеднице у Владу. Али, приjе него што адресирамо системске и културне препреке, потребно jе да се суочимо са слоном у соби и очигледним изазовом, а то jе да не идемо сви jеднако наприjед. Неки људи остаjу иза - сматра Срзентић.

Истакла jе да jе пут ка достизању родне равноправности дуг и захтиjева свеобухватни приступ и институциjа и поjединаца.

- Зато вjеруjем да jе важно да са вама подиjелим моjе ставове о родноj равноправности и улози нас као jавних службеника, коjи могу да преиспитаjу системе и пруже боље резултате за људе коjима служимо. Имамо прилику и обавезу да учинимо да се родна равноправност, правичност и инклузиjа нађу у првом плану и постану стратешки приоритети у цjелокупноj jавноj управи - казала jе Срзентић.

Закључила jе да jош увиjек ниjесмо у стању да у потпуности схватимо утицаj родне неравноправности и стога немамо jасну слику о степену искључености, "заправо тек почињемо да адресирамо ове препреке и питамо права питања".

- У Министарству jавне управе, дигиталног друштва и медиjа, вjеруjемо да различитост, правична инклузиjа играjу кључну улогу у успjешноj организациjи и пресудно jе да наш тим одражава различитост jавности коjоj служимо - рекла jе Срзентић.

Креирање бољег радног амбиjента за службенике

Сматра да различитост, правичност и инклузиjа мораjу постати саставни дио културног ткива и бити уткани на самом почетку сваког креирања услуге, програма или политике.

- Оно што ми као jавни службеници треба да радимо jе да покажемо и покрећемо праве промjене коjе су видљиве и опипљиве од стране грађана, и оциjењене од стране скептика. Морамо да се помjеримо од креирања ЗА ка креирању СА - са грађанима, са jавним службеницима, креирању бољег радног амбиjента за службенике, бољих jавних политика и друштва у цjелини. Посебну пажњу у наредном периоду ћемо усмjерити на едукациjу jавних службеника и њиховом кариjерном развоjу, због чега сада радимо на концепту програма будуће Дигиталне лидерске академиjе за jавне службенике. Ми као jавни службеници носимо велику одговрност - као ствараоци и градитељи jавне управе, треба да урадимо што jе исправно и пружимо jеднаке резултате за наjугрожениjе категориjе наше земље - казала jе Срзентић.

Циљ им jе, како jе поjаснила, да изграде разнолику, равноправну и инклузивну организациjу како би покренули спектар рjешења и идеjа, и оспорили погрешне перцепциjе и статус qуо, када jе риjеч о родноj равноправности.

- Додатно, желимо да повећамо приступачност, уклонимо бариjере, развиjамо вjештине и оснажимо људе коjи су иначе маргинализовани или искључени из креирања и коришћења jавних политика, програма и услуга. Jедан од очигледних разлога за залагање за различитост, правичност и инклузиjу jе таj што промовисањем ових вриjедности, промовишемо разумиjевање. А то води ка бољим политикама, програмима и услугама коjе ће риjешити проблеме оних коjи би иначе остали по страни - вjеруjе Срзентић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 02:15