Тамара Срзентић / - ФОТО: Министарство просвјете
03/03/2022 u 09:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Срзетнић снажно подржава одлуку ЕУ да обустави дистрибуцију руских медија Раша Тудеј и Спутњик

Она је истакла да не смијемо дозволити са се у Црној Гори шире дезинформације и пропаганда којом се покушава оправдати напад на Украјину

Министарка јавне управе, дигиталног друштва и медија, Тамара Срзентић, поручила је да снажно подржава одлуку Европске уније да обустави дистрибуцију руских медија Раша Тудеј и Спутњик.

У саопштењу Европске комисије, које је издато поводом одлуке о забрани рада за Руссиа Тодаy и Спутник, се наводи да су ови медији инструменти у подстицању и подршци руске агресије против Украјине што, како стоји, “представља значајну и директну пријетњу јавном реду и безбједности Европске уније (ЕУ)”.

Срзентић је истакла да не смијемо дозволити са се у Црној Гори шире дезинформације и пропаганда којом се покушава оправдати напад на Украјину.

 - Обавили смо консултације са регулаторним тијелима и обавијестили их о одлуци Европске уније. С тим у вези, на данашњој сједници Владе предложићу усвајање Закључка о придруживању Црне Горе овој одлуци ЕУ и препоруке Агенцији за електронске медије (АЕМ) и Агенцији за електронске медије и поштанску дјелатност (ЕКИП) да, сходно својим надлежностима, донесу одлуке у складу са ставом Владе и Савјета ЕУ -  казала је Срзентић.

Како наводи, проблем ширења дезинформација и пропаганде препознат је и оквиру Медијске стратегије Црне Горе. Овим стратешки документом, који ће се ускоро наћи на јавној расправи, предвиђене су конкретне мјере за сузбијање ширења дезинформација и медијске пропаганде.

Црна Гора ће, као што је најављено из Владе, пратити мјере ЕУ према Русији, па према томе и мјере које се односе на заустављање ширења дезинформација и пропаганде преко медија који су препознати по пласирању лажних вијести. У том смислу, наставићемо да усклађујемо наше нормативне и институционалне праксе са одлукама Европске уније.

Савјет Агенције за електронске медије има надлежност за прекид емитовања сигнала кабловских ТВ канала, а Агенција за електронске комуникације и поштанску дјелатност за блокаду интернет домена, у складу са процедурама.

У саопштењу Европске комисије наводи се да су суспендоване све релевантне лиценце, овлашц́ења и договори о дистрибуцији, а мјере покривају све државе чланице ЕУ и директно се примјењују.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 05:45