/ - фото: UNSPLASH - илустрација
09/06/2021 u 14:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Станичић: Филм jе побиjедио

Цензура и забрана jедног филма нису и неће риjешити проблем, баш као што своjевремено нису ни спаљене књиге, забрањене пjесме, прогнани аутор, истиче Станчић

Да као поjава ниjе забрињаваjуће, чинило би се заиста баналним подсjећати младо руководство СДП-а у Тивту, да се културна политика jедне jавне установе у демократском друштвуа поготово у Тивту и у Боки, на коjоj толико инсистираjу, не може спроводити методама националних, ни модерниjих „иних“ социjализама протеклих европскх времена –наводи се у саопштењу Невена Станичића, директора Центра за културу Тиват.

Цензура и забрана jедног филма нису и неће риjешити проблем, баш као што своjевремено нису ни спаљене књиге, забрањене пjесме, прогнани аутори. О „добрим намjерама“ и уцjенама коjе из њих проистичу, чак до раскида коалициjе у локалноj управи, коjоj филмом приjете, нећу трошити риjечи, али имам намjеру подучити, да контра став очекиваном садржаjу истог, врло демократски и транспарентно могу исказати; приjе, за вриjеме и након проjекциjе, звиждањем, гађањем трулим поврћем,транспарентима, коначно и реаговањимана друштвеним мрежама, ако баш неће да се уживо експонираjу. Jер дозволили они то или не, друго и другачиjе мишљење од њиховог постоjи и постоjаће, баш као и ова филмска прича, коjа jе овом „интервенциjом“ СДП-а, добила наjозбиљниjу маркетиншку подршку и политички подстицаj тези да у Црноj Гори стално и упорно неко угрожава права другог, на што му стално и упорно треба истом мjером враћати.

– Како одустаjењем аутора, филм коначно и неће бити приказан у просториjама Центра за културу Тиват, остаjе само да констатуjемо, да jе поново и опет побиjедио, као медиj и умjетност,  без обзира на намjере и жеље свих коjи су због вишиг циљева притискали, или попуштали око његове тиватске премиjере – закључује Станчић.

Подсјећамо да је СДП тражио да се одмах откаже представљање оваквог садржаjа. Овакви садржаjи са оваквим манипулаторским порукама су непримjерени за проjекциjе у тиватском Центру за културу. Аутор и његови симпатизери слободни су да промоциjе своjих идеjа и идеологиjе врше у приватноj режиjи, а никако режиjи тиватског Центра за културу, навели су из СДП у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 03:15