спавање  / - KINGA-CICHEWICZ-5NZOFWXOH88-UNSPLASH
06/02/2022 u 09:08 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Штетне последице спавања са упаљеним телевизором

Иако су нам очи затворене, мозак наставља да пратити околину док спавамо, балансираjући потребу за заштитом сна са потребом за буђењем

После дугог и напорног дана људи воле да се удобно смјесте испред ТВ-а и тако постепено утону у сан. Броjни су и они коjи без ТВ-а не могу да заспе. Научници су указали на штетност оваквих навика.

Људски мозак прати непознате звукове и гласове док спавамо како би остао опрезан на потенциjалне пријетње, према новоj студиjи. Истраживачи у Аустриjи проучавали су спаваче и мјерили им мождану активност као одговор на познате и непознате гласове, пише Н1.

Слушање непознатих гласова у сну проузроковало jе да се људски мозак укључи у ослушкивање тих гласова током дијела сна без брзих покрета очиjу (НРЕМ), прве фазе сна.

Међутим, истраживачи нису примијетили исти ефекат током РЕМ-а, наjдубље фазе сна, вероватно због промена микроструктуре у мозгу, кажу они. Иако су нам очи затворене, мозак наставља да пратити околину док спавамо, балансираjући потребу за заштитом сна са потребом за буђењем.

Jедан од начина на коjи то постиже jе селективно одговарање на непознате гласове уместо на познате, тврде стручњаци. То се може обjаснити дугим процесом људске еволуциjе и потребом да се брзо пробудимо пред потенциjалном опасношћу, коjу карактеришу мање познати звучни знакови.

Свеукупно, студиjа указуjе на то да непознати гласови, попут оних коjи долазе из телевизора, спречаваjу миран ноћни сан jер jе мозак у већоj приправности, а то за резултат има осећаj умора када се пробудите. Студиjу су водили истраживачи са Универзитета у Салзбургу, а обjављена jе у часопис JНеуросци.

- Наша открића истичу одступања у одговорима мозга на слушне надражаjе на основу њихове важности за спавача - каже тим у свом раду. и додаjе да „резултати указуjу на то да jе непознавање гласа снажан промотер можданих реакциjа током НРЕМ фазе сна“, преноси Индеx.хр.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 17:02