/ -SUZANA
24/09/2022 u 16:56 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stiglo 54.000 zahtjeva, legalizovan 2.501 obјekat

Kako navode iz ministarstva, najveći broj postupaka јe u toku, do donošenja Plana generalne regulacije i/ili rješavanja imovinsko pravnih odnosa na zemljištu na kome je izgrađen bespravni objekat, nakon čega će se postupci nastaviti

Proces legalizacije nije zaustavljen, sprovodi se, ali dinamika procesa nije u skladu sa planiranom, saopšteno јe "Danu" iz Ministarstva ekologiјe, prostornog planiranja i urbanizma. Kako navode, na osnovu podataka dobijenih od jedinica lokalne samouprave, do marta 2022. godine predato je preko 54.000 zahtjeva za legalizaciju objekata, obrađeno je preko 48.000 zahtjeva, a donijeto 2.501 rješenje o legalizaciji, odnosno legalizovano objekata.
 

– Stupanjem na snagu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, 2017. godine započet je proces legalizacije bespravnih objekata. Nakon isteka prekluzivnog roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, koji je bio propisan osnovnim tekstom zakona, u julu 2018. godine podnijeto je oko 50.000 zahtjeva za legalizaciju. Shodno zakonu, rješenje o legalizaciji se može donijeti za bespravni objekat koji se nalazi na orto foto-snimku i koji je izgrađen u skladu sa osnovnim urbanističkim parametrima ili smjernicama, važećeg planskog dokumenta donesenog do stupanja na snagu ovog zakona, odnosno planskog dokumenta donijetog u zakonom propisanoj proceduri. Ali ukoliko to nije slučaj, postupak se prekida do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore. Takođe, uslov za donošenje rješenja o legalizaciji su riješeni imovinsko pravni odnosi na objektu i zemljištu na kome je objekat izgrađen tako da je to takođe jedan od razloga za prekid postupka – navode u kabinetu ministarke Ane Novaković Đurović.

Kako navode, najveći broj postupaka јe u toku, do rješavanja prethodnog pitanja, tj. do donošenja Plana generalne regulacije i/ili rješavanja imovinsko pravnih odnosa na zemljištu na kome je izgrađen bespravni objekat, nakon čega će se postupci nastaviti.

– Na osnovu podataka dobijenih od jedinica lokalne samouprave, do marta 2022. godine predato je preko 54.000 zahtjeva za legalizaciju objekata, obrađeno je preko 48.000 zahtjeva dok je donijeto 2.501 rješenje o legalizaciji, odnosno legalizovano objekata. Prije svega, mnogi zahtjevi su podnijeti sa nepotpunom dokumentacijom, odnosno u 38.000 predmeta je tražena dopuna dokumentacije. Takođe u preko 8.000 predmeta donijeta su rješenja o prekidu postupka iz navedenih razloga – kažu iz ministarstvu.

Prihodovano 5,1 milion eura

U ministarstvu navode da јe, prema prikupljenim podacima, obračunat i naplaćen dio prihoda od naknade za komunalno opremanje za bespravne objekte, odnosno nakanade za urbanu sanaciju.

– U budžete jedinica lokalne samouprave je uplaćeno 5.120.381 eura na ime ove naknade, dok je obračunati iznos 7.453.883 eura. Naime, naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta, po zahtjevu vlasnika bespravnog objekta može da se se plaća jednokratno ili u jednakim mjesečnim ratama, na period od 10 ili 20 godina – kažu iz ministarstva.

Što se tiče izrade novog Zakona o legalizaciji bespravnih objekata, u toku je formiranje radne grupe za izradu predloga akta.

– Postoji mnogo izazova sa kojim se suočavaju jedinice lokalne samouprave kao nosioci procesa legalizacije, a samim tim i ministarstvo kao nadležno za nadzor na primjenom zakona, a to je nedostatak planske dokumentacije, neažurne katastarske evidencije, neaktivnost samih vlasnika bespravnih objekata i nerazumijevanje benefita procesa legalizacije, ali i dezinformacije o odvijanju procesa legalizacije u budućem periodu. Proces legalizacije je kompleksan proces, koji podrazumijeva, kao što je gore navedeno, riješene imovinsko-pravne odnose na zemljištu na kome je izgrađen, podrazumijeva da je planski dokument predvidio objekte u prostoru, izradu tehničke dokuemntacije, podrazumijeva obaveze vlasnika bespravno sagrađenih objekata da plate naknadu za urbanu sanaciju, čiju visinu određuju jedinice lokalne samouprave. Procedura legalizacije ne može biti jednostavna, jer i sam proces izgradnje objekta kompleksan i podrazumijeva ispunjavanje svih uslova: prostornih, uslova sigurnosti i bezbjednosti, obezbjeđivanje infrastrukture, vodovodne, kanalizacione, putne, elekroenergetske i dr. I naravno, mora se uzeti u obzir pitanje jednakosti i ravnopravnosti između onih koji grade bespravno i onih koji grade u skladu sa zakonom – zaključuјu iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:13