foto: PR centar / - FOTO: PR CENTAR
14/09/2023 u 13:37 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Štite NP Skadarsko jezero: CZIP donirao opremu Graničnoj policiji u Tuzima

Rukovoditeljka Programa za zastupanje, komunikaciju i obrazovanje u CZIP-u, Marija Lekić, pojasnila je da je donacija uslijedila nakon sastanka kojeg su u avgustu prošle godine održali sa predstavnicima Granične policije povodom problematike zaštite akvatorijuma NP Skadarsko jezero

Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) donirao je Graničnoj policiji u Tuzima terensku opremu u cilju poboljšanja uslova rada te institucije prilikom suzbijanja nelegalnih aktivnosti u Nacionalnom parku (NP) Skadarsko jezero i zaštite akvatorijuma tog područja.

Rukovoditeljka Programa za zastupanje, komunikaciju i obrazovanje u CZIP-u, Marija Lekić, pojasnila je da je donacija uslijedila nakon sastanka kojeg su u avgustu prošle godine održali sa predstavnicima Granične policije povodom problematike zaštite akvatorijuma NP Skadarsko jezero.

„CZIP je uspio da nabavi voodotpornu obuću i odjeću. Osim donacije koju smo danas predali Graničnoj policiji, CZIP je u prethodnom periodu donirao Službi zaštite NP Skadarsko jezero opremu za noćno pretraživanje terena, kako bismo im pomogli u suzbijanju nelegalnih aktivnosti koje su u velikoj mjeri izražene u graničnoj zoni Skadarskog jezera“, navela je Lekić u izjavi za PR Centar.

Pojasnila je da, nelegalne aktivnosti koje se dešavaju na jezeru, utiču na uznemiravanje pelikana, te da se tako spriječava njihovo gniježđenje i dešava odlazak sa kolonije.

„Ova donirana oprema je mali znak pažnje Graničnoj policiji i nadamo se da će umnogome olakšati njihovo svakodnevno hvatanje u koštac sa različitim nelegalnim aktivnostima, što će direktno uticati na poboljšanje situacije kad su u pitanju pelikani na jezeru“, kazala je Lekić.  

Ukazala je da ovom donacijom nije obustavljena podrška svim vrijednim ljudima koji se bore sa krivolov na Skadarskom jezeru.

„Novo rukovodstvo Nacionalnih parkova, na čelu sa angažovanim ljudima u službi zaštite, pokazuje zavidne rezultate, koji ohrabruju da u narednom periodu CZIP usmjeri svu svoju pažnju na pružanje podrške njihovim rendžerima“, istakla je Lekić.

Pomoćnik komandira u stanici Granične policije Podgorica, Miomir Roćen, istakao je da će im donirana oprema značajno koristiti u budućem radu.

„Opremu ćemo koristiti u cilju postizanja još boljih rezultata po pitanju suzbijanja svih vidova prekograničnog kriminala, kao i drugih nelegalnih aktivnosti“, kazao je Roćen.

On se zahvalio CZIP-u na donaciji, navodeći da sa tom organizacijom imaju uspješnu saradnju i partnerski odnos.

Oprema je nabavljena kroz projekat „SOS Skadar lake - Keeping the Montenegrin Wilderness Wild“ kojeg je podržao Partnerski fond za ugrožene ekosisteme (CEPF), čiji je cilj projekta dugoročna zaštita Nacionalnog parka Skadarsko jezero.

PR centar

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 13:09