/ -FOTO: UCG
05/07/2022 u 20:55 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stomatolozima prijete tužbama zbog članarina

Ovim putem vas pozivamo da izmirite obaveze u roku od osam dana od dobijanja opomene, jer će se u protivnom ovo potraživanje naplatiti u postupku pred nadležnim osnovnim sudom, piše u opomeni

Stomatološka komora uputila je jednom broju stomatologa opomenu pred pokretanje tužbe zbog neplaćanja članarine i neizmirivanja obaveza prema tom stručnom tijelu za više mjeseci u ovoj i prošloj godini.

U opomeni koju su dobili stomatolozi, u koju je "Dan" imao uvid, piše da ima stomatologa koji nijesu plaćali članarinu i po deset mjeseci.

U dopisu koji je potpisao predsjednik Stomatološke komore Vladimir Jovetić navodi se da pozivaju kolege da u roku od osam dana od primanja opomene izmire dugovanja jer će se u protivnom ovo potraživanje namiriti u postupku pred nadležnim osnovnim sudom.

Dio stomatologa odbija da prizna sadašnje rukovodstvo Кomore i tvrdi da je ta organizacija blokirana, zbog čega i ne plaćaju članarine. Stomatolozi koji se protive sadašnjem rukovodstvu zatražili su nedavno od Ministarstva zdravlja da se uključi i odblokira Кomoru.

– Dužan sam vas upozoriti na okolnost da će naknada dospjelog potraživanja sudskim putem stvoriti dodatne troškove, koji se odnose na plaćanje sudskih troškova, advokatskih troškova i troškova ekonomsko-finansijskih vještačenja, kao i plaćanje zakonske zatezne kamate. Ovim putem vas pozivamo da izmirete obaveze u roku od osam dana od dobijanja opomene, jer će se u protivnom ovo potraživanje naplatiti u postupku pred nadležnim osnovnim sudom. Obaveze izmiriti na transakcioni račun Stomatološke komore i, ako ste izmirili obaveze, molim vas da nam dokaz o uplati dostavite na mejl adresu – navodi se u opomeni.

Iz Кomore ističu da su neistiniti i netačni navodi da Ministarstvo zdravlja Crne Gore ignoriše Stomatološku komoru Crne Gore.

– Naprotiv, Stomatološka komora Crne Gore saradnju sa Ministarstvom zdravlja ostvaruje redovno i u potpunosti u skladu sa odredbama Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Ministarstvo zdravlja je dalo potrebnu saglasnost na akte koje je Кomora donijela i bez kojih ne bi mogla funkcionisati. Takođe, ministarstvo je za prethodne godine određivalo finansijska sredstava za obavljanje prenesenih poslova, u skladu sa zakonom. Ministarstvo zdravlja vrši nadzor nad Кomorom i nikada nije utvrdilo bilo kakve nepravilnosti u njenom radu u periodu od kako je izabran dr Mandić pa do današnjeg dana. Ovim putem upoznajemo cjelokupnu javnost da nije tačno da Кomora ima nelegitimno i nelegalno rukovodstvo. Naime, u avgustu prošle godine održani su izbori za članove skupštine, i to su bili prvi i jedini izbori koji su održani po proceduri i uz uvažavanje svih principa demokratije, jednakosti i transparentnosti. Ti izbori odraz su volje većine stomatologa u Crnoj Gori, a što dokazuje i broj stomatologa koji je izašao na izbore. Кomora je ustanova koja potpuno regularno posluje i u skladu sa zakonom ostvaruje sve ciljeve i zadatke. Кada je riječ o finansijama Кomore, upoznajemo javnost i sve članove Кomore da se trošenje finansijskih sredstava vrši u skladu sa finansijskim planom koji Кomora donosi za svaku godinu i o tome blagovremeno obavještava Ministarstvo zdravlja. Кao što je sud jedini relevantan organ koji utvrđuje regularnost nečijeg izbora na funkciju, tako je revizija jedini organ koji utvrđuje zakonitost finansijskog poslovanja Кomore. Ovim putem upoznajemo javnost i članove Кomore da je Državna revizorska institucija donijela pozitivan izvještaj o finansijskom poslovanju Кomore – navodi se u saopštenju.

Iz Кomore su najavili da će inicirati krivični postupak protiv grupe lica koja direktno i u kontinuitetu, duže vrijeme, pozivaju na neplaćanje članarine.

– Ovo naročito jer je osnivač Кomore država Crna Gora i članstvo u Кomori, kao i plaćanje članarine, nije dobrovoljna, već je to utvrđena i jasno propisana zakonska obaveza svakog doktora stomatologije – ističu iz Кomore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 01:49