Pres Sindikata prosvjete / - LAZAR RUžIć/DAN
16/02/2024 u 12:11 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Štrajk prosvjetara počinje u ponedjeljak: Nastavu neće održavati oko 70 odsto prosvjetnih radnika

Odluka je uslijedila nakon što je GO SPCG odlučio da 19. februara počne štrajk u prosvjeti, prema ranije utvrđenom minimumu procesa rada, koji podrazumijeva da nastavnici neće držati nastavu, ali će četiri sata dolaziti na posao i obavljati druge aktivnosti

Sindikat prosvjete donio je odluku o organizovanju štrajka od ponedjeljka 19. februara, saopštio je predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović.

- U štrajk stupa većina škola u Crnoj Gori - kazao je on.

Božović je najavio da će u ponedjeljak, ako se u nedjelju ne nađe kompromis, u štrajk stupiti 160 škola, i da nastavu neće održavati oko 70 odsto prosvjetnih radnika. Biće škola u kojima će biti održavana nastava.

On je najavio i da će kolege koje nisu potpisale saglasnost sa štrajkom moći da održavaju nastavu iako je njihova škola u štrajku. Vrtići će raditi do 14 časova, najavio je Božović. Nastave će biti i u resursnim centrima.

- Nismo srećni i zadovoljni što moramo početi štrajk, ali to je legitimno sredstvo borbe, kad su naša prava povrijeđena Pritjerani smo uza zid i ne vidimo opciju kako bi se to razriješilo - rekao je Božović.

On je rekao da je Sindikat otvoren za razgovor do nedjelje do 17 časova, da bi izašli u susret ministarima prosvjete i finansija koji prethodnih sedam dana nisu našli vremena da odgovore na zahtjeve Sindikata.  

image

Radomir Božović

- LAZAR RUžIć/DAN

Odluka je uslijedila nakon što je GO SPCG odlučio da 19. februara počne štrajk u prosvjeti, prema ranije utvrđenom minimumu procesa rada, koji podrazumijeva da nastavnici neće držati nastavu, ali će četiri sata dolaziti na posao i obavljati druge aktivnosti.

Potpredsjednik Sindikata Jovan Drašković je kazao da je za štrajk krivo Ministarstvo finansija koje je jednostrano prekršilo odluku o povećanju koeficijenta iz Kolektivnog ugovora. Drašković je najavio i sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete nauke i inovacija, da bi se došlo do dogovora.

image

Jovan Drašković

- LAZAR RUžIć/DAN

Slavka Bošković, potpredsjednica Sindikata prosvjete, pozvala je roditelje da imaju razumijevanje za prosvjetne radnike.

Prosvjetni radnici u Pljevljima su na molbu GO Sindikata prosvjete odustali da prve nedjelje štrajkaju glađu, kazao je Drašković odgovarajući na pitanje novinara Portala Dana.

Drašković je kazao da prosvjetari traže samo da država poštuje ono što je GKU i ništa više. Božović je kazao da je ponuda sindikata samo povećanje za bruto zarade, a ne neto "jer mi ne znamo za tu formu uvećanja zarada neto, osim da nams e doprinosi za PIO i poreze umanjuju kao što je bio program Evropa sad 1". 

- Mi smo ponudili da od 1. jula uvećanje koeficijenata bude u skladu sa GKU 10-20 posto, na taj način bi se kompenzovalo prethodnih šest mjeseci što ne bismo primali uvećanje, slično za 1. avgust  i 1. septembar. Da to pokrije 24. i 25. godinu. dakle samo na fonu GKU.

- Možemo da se dogovaramo o dinamici, dogovaramo o stvarima kako to da se isplati, ali ovaj sindikat nema mandat da idemo ispod onoga što su stečena prava prosvetnih radnika - kazao je on.  

Na pitanje Portala Dan da li misli da je važnije obrazovanje ili pravo na štrajk Drašković je kazao da su prosvjetari "uradili sve da ne ukidaju prava na obrazovanje djeci".

Kako je rekao, sindikat je ukazao spremnost da se sve nadoknadi.

- Postoji način da se sve nadoknadi, jer mi smo se obrazovali da djeci pružamo ono što oni zaslužuju, ali moramo odbraniti svoja prava da bi sjutra odbranili njihova prava - odgovorio je on Portalu Dan.

Božović je kazao da to pitanje smatra uvredom "kao atak na nas, kao da mi imamo manju etiku, kao zapostavljamo djecu, kao sa da smo neke ništarije".

Nadoknađivanje nastave nije prosvetnim radnicima ništa nepoznato. 

- Mi smo maksimalno posvećeni djeci, ona neće biti uskraćena za jedan jedini čas - rekao je Božović i dodao da se napravila atmosfera da je sindikat za sve kriv. 

Kako je rekao ovih dana neki direktori pišu takva saopštenja "da bi im pozavidjeli udbaši". 

- Prijete nam otkazima oni koji su sa nama bili u učionici. Neće biti vječno direktori, vratiće se oni, a prvi će stati u red sa nama za veće zarade - naveo je on.

Božović je rekao da prosvjetari ne traže preveliko uvećanje zarada.

Na naše pitanje kako će subotom nadoknađivati poštene časove Drašković ke kazao "da ovaj štrajk neće trajati unedogled".

- Opredjeljenje GO Sindikata prosvjete je da će djeci biti nadoknađeno sve ono što je propušteno - odgovorio je on i dodao "da ćemo odustati od štrajka u bilo kom trnutku ako se dođe do rješenja".

Ministarstvo prosvjete i finansija predložilo je ranije povećanje plata u prosvjeti za najmanje 15 odsto neto do kraja trećeg kvartala ove godine. Ta ponuda je uslijedila nakon što je vlada saopštavala da će prosvjeta dobiti veće plate kada i ostali građani Crne Gore kroz program "Evropa sad 2" krajem godine. Sindikat je u nove pregovore ušao sa zahtjevom za povećanje plata od 21 odsto u roku koji su navodili iz Vlade, te da ne bi tražili retroaktivnu isplatu.

Prosvetni radnici ne traže ništa drugo osim da se ispoštuje Granski kolektivni ugovor, poručili su Božović, Bošković i Drašković.

Sindikat prosvjete će u petak saopštiti idu li u štrajk

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 07:53