Strujić-Harbić / - FOTO: BS
16/04/2024 u 13:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Strujić-Harbić: Crnoj Gori je mjesto među kosponzorima rezolucije UN o genocidu u Srebrenici

Bošnjačka stranka pozdravlja inicijativu 14 NVO i građanskih aktivistkinja upućenu Vladi Crne Gore da i naša država bude među kosponzorima rezolucije UN o genocidu u Srebrenici, poručila je poslanica te partije Kenana Strujić-Harbić.

- Njemačka, Ruanda, Turska, Jordan, Malezija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Novi Zeland, Albanija, Holandija, Finska, Lihtenštajn, Slovenija, Republika Irska, Italija i Francuska kosponzori su Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici kojom bi se osudilo svako poricanje genocida u Srebrenici kao i svako veličanje ratnih zločinaca osuđenih za taj genocid, pozvalo na obilježavanje Dana genocida u Srebrenici, sjećanje na genocod i čuvanje činenjica o genocidu kroz obrazovne sisteme država članica UN, uspostavio program informisanja UN pod nazivom “Genocid u Srebrenici i UN” te pozvalo na podržavanje obaveza iz Konvencije UN o sprječavanju genocida i pronalaženje i identifikaciju svih nepronađnih žrtava genocida u Srebrenici, navela je Strujić-Harbić.

NVO uputile inicijativu Spajiću: Crna Gora da kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Kako je dodala, Skupština Crne Gore usvojila je 9. jula 2009. godine Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici i time prihvatila Rezoluciju Evropskog parlamenta o Srebrenici i proglašenju 11. jula za Dan sećanja na žrtve tog genocida.

Također, 17. juna 2021. godine, Skupština Crne Gore usvojila je Rezoluciju o genocidu u Srebrenici kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i poziva na kažnjavanje negiranja tog genocida.

- Ova dva dokumenta usvojena u Skupštini Crne Gore predstavljala su odnos većinske Crne Gore, ne vladajuće većine, jer su za prvi dokument glasali poslanici vladajuće većine i opozicionog Pokreta za promjene, a drugi dokument usvojen je izostankom glasova nekih partija vladajuće većine i glasovima opozicije. Zato je Crnoj Gori, kao državi članici NATO pakta, kao državi koja je prva sljedeća članica EU, kao državi koja se obavezala na priznavanje i poštovanje odluka suda u Hagu i kao državi koja ima jasan odnos prema genocidu u Srebrenici i važnosti njegovanja kulture sjećanja na ovaj genocid u cilju prevencije budućih genocida mjesto na listi 17+ država kosponzora ove rezolucije, navela je poslanica Bošnjačke stranke.

Pozvala je Vladu Crne Gore da, "kao odgovoran i jedino ispravan stav o ovom pitanju i potvrdu jasne opredijeljenosti Crne Gore da poštuje svoje civilizacijske ali i međunarodno preuzete obaveze, kao kosponzor podrži Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. maj 2024 18:53