Дом ученика и студената у Котору / -Дом студената
14/07/2021 u 09:20 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Студенте из домова иселили 22 дана прије рока

Проблем смјештаја се догодио у Никшићу и Котору, код нас студенти и даље бораве. Поштујемо академски календар, казао нам је директор дома у Подгорици Радослав Јовановић. Из СП тврде да су у дому у Котору навели да студенти злоупотребљавају смјештај због сезонског посла

Студентски парламент Универзитета Црне Горе (СПУЦГ) упутио је Министарству просвjете, науке, културе и спорта Црне Горе допис у коме траже да се хитно испита одлука о приjевременом исељавању студената из домова (Подгорица, Никшић, Цетиње, Котор). Из СПУЦГ истичу да су им се студенти обратили незадовољни, јер им је већ од првог jула речено да морају да напусте собе прије рока утврђеног академским календаром, због чега су принуђени да путују или плаћају приватни смјештај. Из СПУЦГ наводе да је у години короне, опште економске и друштвене кризе, дошло и до промjена у високом образовању. Током јула, студенти имају одложене "ковид испите" и пријаву испита за септембарски рок.

– У оваквоj години изостаjе сензибилитет за студентску популациjу. Не само што изостаjе, већ се не усклађуjе рад са академским календаром Универзитета Црне Горе коjи jе доношен за заjедницу од 20.000 студената. Академски календар усвоjен jе на Сенату, наjвишем академском тиjелу УЦГ и предвиђа да испитни рок траjе до 22. jула 2021. године. Као jедини аргумент за исељавање, студентима jе предочено да више нема предавања и да студенти не могу више бити у домовима. Jедан од навода jе да студенти не могу остати у домовима, jер злоупотребљаваjу смjештаj за сезонски посао, како су нам саопштиле колеге из Котора – истичу из СПУЦГ.

Из СПУЦГ објашњавају да, као кровно и легитимно тиjело коjе представља све студенте УЦГ, захтиjевају да студенти мораjу остати у домовима онако како jе предвиђено академским календаром коjи представља план рада за ову академску годину.

Удар на буџет

Из СПУЦГ кажу да је оваква одлука велики удар на положај и финансијску ситуацију високошколаца.

– Недопустиво jе да се дозволи да студенти са сjевера, jуга Црне Горе путуjу на испите или да плаћаjу приватни смjештаj до 22. jула. То би био директни удар на финансиjе њихових породица, а уjедно и потпуни револт студената у овако тешкоj години, гдjе многи студенти неће моћи чак ни да раде због смањеног обима сезонских послова. Студентски парламент УЦГ обавjестиће све колегинице и колеге о коначном исходу чим добиjемо званичан одговор надлежних – поручују у допису.

 

Из СПУЦГ подсјећају да су се студенти прије мјесец и по жалили на квалитет хране у студенским домовима.

– Студентски парламент као jедино легитимно и законом препознато тиjело студената, добило jе велики броj жалби коjе су стигле на нашу адресу поводом лоших услова исхране у мензама у коjима се студенти хране. Проблеми коjи су се десили раниjе и коjи су се конкретно односили на квалитет хране, њену техничку исправност, термичке услове, кратко су били побољшани, али не у потпуности, како су студенти очекивали. Кап коjа jе прелила чашу су нови конкретни случаjеви коjи су се десили у мензи у Сити кварту за студенте прве и друге фазе и новог дома. С тим сликама, коjе поразно показуjу какав jе квалитет исхране наших студената, раније је упозната шира црногорска jавност. Недопустиво jе да се пропусти попут неисправности хране и нехигиjене, дешаваjу и то опет по ко зна коjи пут – наводе студенти.

Директор Студентског дома Подгорица Радослав Јовановић казао је за "Дан" да ће радити до 22. јула и да ће студенти моћи да бораве у својим собама.

– Проблем смјешатаја се догодио у Никшићу и Котору, код нас студенти и даље бораве. Поштујемо академски календар – казао је кратко Јовановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 18:25