Студенти посјета / - фото: Репрезент
02/11/2021 u 10:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Студенти посјетили градилиште аутопута: Пренесено знање највећа вриједност пројекта

Овај обилазак наставак већ успостављене сарадње са компанијом ЦРБЦ

Студенти прве и друге године мастер студија Грађевинског факултета посјетили су градилиште аутопута Бар-Бољаре, упознајући се на тај начин са завршном фазом изградње овог комплексног пројекта.

Грађевински факултет и компанија ЦРБЦ до сада су организовали неколико студентских посјета градилишту, у различитим фазама изградње једног броја објеката, па су студенти завршних година имали прилику да исте објекте сада виде у завршној фази изградње.

 - Као студенткињи 5. године Грађевинског факултета, изузетно ми значи сваки вид практичне наставе и теренских обилазака, а додатно када су у питању изазовни објекти, каквих има доста на градилишту аутопута. С обзиром на то да смо мост Морачица посјетили и у периоду градње, било је значајно видјети сада скоро и финални  продукт  извођачки итекако захтјевне технологије, која је по први пут нашла примјену у Црној Гори. Комплексна геологија нашег предјела била би изазов и за модерну механизацију да није инжењера, чије је искуство од есенцијалне важности. Стога се надам да ће ова земља у будућности бити мјесто квалитетних, економски одрживих и еколошки прихватљивих инвестиција, чији ћемо креатори бити моје колеге и ја -  казала је Индира Количић, студент друге године мастер студија на Грађевинском факултету.

image

Студенти посјета

- фото: Репрезент

Деканица Грађевинског факултета Марина Ракочевић саопштила је да је овај обилазак наставак већ успостављене сарадње са компанијом ЦРБЦ.

 - Током ове посјете разматране су могућности унапређења сарадње у дијелу размјене знања и искустава. Подсјетила бих и да је компанија ЦРБЦ један од главних спонзора међународних конференција ГНП 2016 и ГНП 2020, које је Грађевински факултет организовао у сарадњи са невладином организацијом Грађевинарство – наука и пракса -  навела је Ракочевић.

Главни инжењер на Пројекту у компанији ЦРБЦ Влатко Ћипранић представио је студентима пројекат аутопута са техничког аспекта, и том приликом одговарао на њихова питања.

Генерални директор компаније ЦРБЦ Монтенегро Хеи Шићијанг студентима је представио компанију ЦРБЦ, која има богато искуство пословања у више земаља свијета, као и на пројектима у региону, од којих су значајнији- Пупинов мост у Србији и мост Пељешац у Хрватској.

 - Можда највећа трајна вриједност пројекта изградње дионице Смоковац-Увач-Матешево, поред самог аутопута, јесте знање и искуство које је наша компанија донијела у Црну Гору. Ова вриједност се не може измјерити, али ће свакако бити видљива у годинама које долазе, јер сада и Црна Гора има искуство рада на овако комплексним пројектима. Задовољство нам је што знање преносимо и на младе студенте грађевине. Надам се да ћемо их у наредном периоду видјети у нашем тиму, не само на пројекту у Црној Гори, него и на другим пројектима које реализујемо у Кини и широм свијета -  поручио је Хеи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 11:56