Разговарали са ректором / -УЦГ
05/04/2022 u 16:26 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Студентски кредити исти већ 11 година

Посебно jе било риjечи о потреби за флексибилниjим моделом студирања у односу на постоjећи униформисани модел, коjи би у поjединим областима био боље усаглашен са потребама тржишта рада, наводе из Ректората

Предсjедник Студентског парламента Универзитета Црне Горе Саша Роћен казао је да је проценат незапослених високошколаца и даље на високом нивоу, а да се студирање своди само на форму и прокламовано испуњавање законских стандарда. Он истиче да се практична настава и даље не спроводи досљедно и на начин да студенте адекватно припреми за тржиште рада.

– Висина студентског кредита jе непримjерено мала и ниjе се миjењала 11 година (од 27 до 53 еура). А по завршетку првог нивоа студиjа, слиjеди укључивање у Програм стручног оспособљавања, коjи jе одавно зрео за корjениту реформу, jер у форми у коjоj постоjи већ децениjу не оправдава значаjна средства уложена у његову реализациjу – рекао jе Роћен поводом Дана студената.

Црна Гора, како је додао, још увијек нема студентски сервис, по угледу на земље региона и Европе, коjи ће студентима дати могућност да кроз привремене и повремене послове зараде за своjе студентске потребе и припреме се за стални радни ангажман.

– Немамо ни законски оквир уподобљен са новим моделом студиjа коjи се примjењуjе већ четири године. О томе да немамо рjешење, чак ни на видику, за нека од суштинских питања као што су спречавање хиперпродукциjе диплома, спровођење рангирања универзитета или суштинска провjера диплома коjе долазе из земаља региона сувишно jе и говорити. У турбулентним временима за црногорско друштво, доминантно фокусирано на дневнополитичке и друге подjеле коjе се пласираjу управо са циљем скретања пажње са кључних проблема, студенти и млади неоправдано су скраjнути на маргине. Далеко од фокуса доносилаца одлука, популациjа су коjе се надлежни сjете само у риjетким ситуациjама. Зато и не чуди што jе већина младих своjу професионалну и животну срећу потражила у иностранству и што се, нажалост, такав тренд наставља – истиче Роћен.

Поводом Дана студената, ректор УЦГ Владимир Божовић и предсjедница Управног одбора УЦГ Раjка Глушица састали су се jуче са представницима Студентског парламента УЦГ.

Како је саопштено, у складу са оним што оваj датум представља – студентску смjелост у изградњи бољег сjутра, Божовић и Глушица позвали су студенте да буду проактивни у обезбjеђивању високих студентских стандарда, аналитички и критички настроjени, да указуjу на актуелне проблеме студената, те да се, у сарадњи са управом Универзитета, суочаваjу са изазовима и изборе за своjа права.

– Посебно jе било риjечи о потреби за флексибилниjим моделом студирања у односу на постоjећи униформисани модел, коjи би у поjединим областима био боље усаглашен са потребама тржишта рада. Такође, у складу са повећаним интересовањем за мастер студиjе, истакнута jе потреба за додатним обликовањем и изоштравањем критериjума на овом нивоу студиjа, како бисмо додатно доприниjели квалитету и озбиљности истих. Уjедно, заjедничка тежња свих учесника у наставном процесу jе да се у наjскориjе вриjеме, уколико то буде дозвољавала епидемиолошка ситуациjа у земљи, вратимо у потпуности на наставу у оквиру учионица, амфитеатара и лабораториjа – саопштили су из Ректората.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 18:09