/ - RADOJE BURZAN
16/12/2021 u 16:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Стварањем мреже новинарки креирати сигуран простор за дугорочне промјене

Овај пројекат има за циљ да вас подржи – стварањем мреже новинарки како би се креирао сигуран простор за дијељење изазова и рјешења за дугорочне промјене, додала је амбасадорка Медокс

Данас је британска амбасадорка у Црној Гори Карен Медокс била домаћин регионалног догађаја на којем је угостила учеснике регионалног пројекта „Media for All“ како би разговарали о изазовима, баријерама и могућностима за стварање мреже за новинарке у Црној Гори и на Западном Балкану.

Британска амбасадорка Карен Медокс је изјавила да је потребно да искористимо ову прилику коју даје програм “Media for All” да креирамо мрежу за подршку и сарадњу. „Као жене на утицајним позицијама, морамо да подржавамо једна другу и охрабрујемо друге да преузму ове важне улоге.“

-Од мог доласка прије нешто више од годину дана у медијима је било више случајева насиља над новинаркама. Пријетње новинарима, било онлајн или физичке, представљају пријетњу демократији. Посао који радите може бити изазован, а понекад и опасан. Али имате значајну и важну улогу у демократском друштву. Зато овај пројекат има за циљ да вас подржи – стварањем мреже новинарки како би се креирао сигуран простор за дијељење изазова и рјешења за дугорочне промјене- додала је амбасадорка Медокс.

Директорица Британског савјета Вања Маџгаљ је изјавила: „Наше новинарке и они у њиховим мрежама подршке окупиле су се данас овдје да нас све инспиришу да кроз солидарност кренемо путем оснаживања, јер смо сви посвећени осигуравању безбједности и добробити свих новинарки широм нашег региона. Али умрежавање није једноставан подухват. То захтијева труд, посвећеност, вријеме, одлучност, знање и вјештине. Многе мреже се појављују и нестају. Наша друштва треба да чују гласове новинарки које углас говоре о онлајн и физичком насиљу, родно заснованом насиљу, сексизму, узнемиравању и дискриминацији. Када новинарке говоре о насиљу и дискриминацији, оне говоре у име свих жена. Управо зато су њихови гласови још важнији.”

Кључне препоруке данашњег скупа су биле:

Даље ангажовање и оснаживање новинарки да успоставе националне и регионалне мреже;

Веће кориштење веза и могућности за стварање мрежа младих новинарки које су дио менторског програма „Медиа фор Алл“;

Дијељење истраживања и веза успостављених кроз програм „Медиа фор Алл“ како би се подржао развој трајних мрежа.

О пројекту

 Кроз овај програм подржавамо медије како би били финансијски и структурно отпорнији, како би побољшали родну равноправност на радном мјесту и како би производили квалитетнији, релевантнији, родно осјетљивији садржај који привлачи и укључује нову публику, посебно жене, младе и маргинализоване групе. За све детаље о пројекту, можете посјетити вебсајт Британског савјета у Црној Гори.

Програм „Медиа фор Алл“ окупио је групу стручњака за медије и родна питања из цијелог региона Западног Балкана како би разговарали о изазовима са којима се суочавају жене у медијима и друштву. Новинарке се суочавају са неједнакостима на својим радним мјестима и доживљавају родно засновано насиље и говор мржње, често знатно лошије од њихових мушких колега, на терену и на мрежи. Стручњаци су размотрили могућности које нуди умрежавање у односу на ове уобичајене изазове.

"Медиа фор Алл“ покушава да осигура једнаке услове за жене и мањине у медијским професијама и омогући им да имају исте шансе у свим ранговима професије. Жене у медијима треба позвати да изразе своје ставове као експерткиње, активне чланице друштва и као чланице публике.

 Новинари и новинарке дијеле притиске и ризике професије али су новинарке изложене ризицима – јер су жене – којих су њихове мушке колеге поштеђене. Наш рад на интеграцији родних питања у разговоре о заштити мушкараца и жена на терену, у редакцији и онлајн просторима побољшава безбједност свих запослених.

Наш рад на политикама, менторству и јачању мрежа подршке даје важне алате за лични и професионални развој жена које раде у медијима и требало би да буде континуирано доступан у медијима.

 Механизми подршке као што су политике, менторство и умрежавање ће смањити родну неједнакост, али нијесу довољни. Сви ми, мушкарци и жене новинари и уредници, имамо одговорност да осигурамо да се родне подјеле рјешавају и да се једнакост и правичност спроводе у пракси.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 04:12