/ -FOTO: ILUSTRACIJA
10/08/2022 u 15:53 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sud javnim funkcionerima oduzeo 55.000 eura

U Pokretu "Alternativa" kažu da osim što je iznos od 55.000 mali, dodatni problem je i to što protiv tih lica nije pokrenut postupak za pokušaj krađe državne imovine

Po prijavama Agencije za sprečavanje korupcije (ASК), prekršajni sudovi naložili su da se od javnih funkcionera oduzmu 55.061,3 eura, odnosno imovinska korist ostvarena uz kršenje Zakona o sprečavanju korupcije.

Novac je od funkcionera oduziman zbog obavljanja funkcije usled konflikta interesa ili nespojivosti funkcija, a ASК u skladu sa svojom starom praksom ne objavljuje imena tih funkcionera. Ono što je poznato jeste da je "kazna" za ove funkcionere bila opomena.

Prema podacima ASК, ove godine je okončan jedan postupak po zahtjevu iz 2021. godine, u kojem je funkcioneru izrečena opomena i oduzeta imovinska korist u iznosu od 474,30 eura. Što se tiče 2021, u dva predmeta iz 2021. i 2019. oduzeta je imovinska korist u ukupnom iznosu od 8.655 eura.

Prema podacima do kojih je "Dan" došao analizom godišnjih izvještaja ASК, 2020. je oduzeta imovinska korist od 22.966 eura i 2019. iznos od 22.966 eura. Za 2018, 2017. i 2016. ne postoje podaci o oduzimanju imovinske koristi od funkcionera.

Sagovornici "Dana" smatraju da je oduzimanje svega 55.000 eura od funkcionera više nego skroman učinak ASК.

– To je u dobroj mjeri pokazatelj da nema stvarne kontrole i da mnoge stvari postoje samo na papiru, ali da se u praksi ono što je na papiru, slabo sprovodi u djelo, u smislu imalo kvalitetnijeg nadzora. U ovoj zemlji za mnoge oblasti postoji solidan zakonodavni okvir, ali je problem implementacija, odnosno volja da se nešto i primijeni. O ovakvim stvarima se uglavnom samo priča, ali se ne sprovodi stvarna kontrola, zato i ovakve cifre djeluju potpuno nerealno – smatraju u Akciji za socijalni pravdu.

Javni interes ne smije biti ispred privatnog

Prema Zakonu o sprečavanju korupcije, javni funkcioner je dužan da svoju funkciju vrši tako da javni interes ne podredi privatnom, kao i da ne izazove sukob interesa u vršenju javne funkcije.

Sukob interesa u vršenju javne funkcije postoji kad privatni interes javnog funkcionera utiče ili može uticati na nepristrasnost javnog funkcionera u vršenju javne funkcije. Agencija utvrđuje postojanje sukoba interesa, kao i mjere za sprečavanje sukoba interesa.

– Mišljenja o postojanju sukoba interesa u vršenju javne funkcije i ograničenja u vršenju javnih funkcija i odluke o povredi odredaba ovog zakona koje se odnose na sprečavanje sukoba interesa u vršenju javnih funkcija, ograničenja u vršenju javnih funkcija, poklone, sponzorstva i donacije i izvještaje o prihodima i imovini javnog funkcionera, koja Agencija daje, odnosno donosi u skladu sa ovim zakonom, obavezujuća su za javnog funkcionera. Smatra se da je javni funkcioner povrijedio odredbe ovog zakona u slučaju kad ne postupi u skladu sa mišljenjem Agencije i sa obavezama propisanim zakonom ili postupi na način kojim se krše zabrane i pravila propisana ovim zakonom, kao i drugim propisima kojima je propisan sukob interesa u oblastima koje su uređene tim propisima – navodi se u zakonu.

U Pokretu "Alternativa" kažu da osim što je iznos od 55.000 mali, dodatni problem je i to što protiv tih lica nije pokrenut postupak za pokušaj krađe državne imovine.

– Tako se svima šalje poruka da je državu dozvoljeno krasti ako te ne uhvate. I to praktikuje dobar dio građana, dok se ostali nadaju da će i njima dopasti prilika da kradu kad budu došli u priliku. Mi tako školujemo mlade ljude da razmišljaju na taj način, pa nam je svaka sledeća generacija korumpiranija od prethodne. Zato je sve više "sponzoruša", starleta i kontroverzbih biznismena, a sve manje inženjera i doktora nauka. Zašto bi se neko školovao ako je moguće kupiti diplomu?! Zašto bi neko radio pošten posao ako lopov njegovu desetogodišnju platu bez rizika zaradi za pola godine? Zato nam na svim međunarodnim testovima srednjoškolci zauzimaju poslednja mjesta – navodi koordinator "Alternative" Vesko Pejak.

image

Pejak

Foto: SRDJAN BOLJEVIC

On ističe da se država predstavlja kao klub, koja daje pravo da radiš šta hoćeš ako na izborima uzmeš dovoljno glasova.

– To je radio DPS, a nastavili su "njihovi naslednici". Demokrate i DF su, u preduzećima kojima upravljaju, zapošljavali rođake, prijatelje i kumove. URA je na ključna mjesta u državi dovela ljude sa dosijeima, koji su imali pravosnazne presude za upotrebu vatrenog oružja. Na ključna mjesta u državnoj administraciji dolaze ljudi bez ikakvog iskustva, samo sa članskom knjizicom. To ni DPS nije radio u svoje vrijeme. I onda se pitamo zašto su neki službenici pokušali da otmu od države 55.000 eura? To je za neke bio mali trošak, koliko su stvarno štete nanijeli – navodi Pejak.

Prema ocjeni direktora Crnogorskog bezbjednosnog foruma Mitra Radonjića, sama činjenica da su funkcioneri bili prinuđeni vratiti 55.000 zbog nezakonitog obavljanja funkcija dovoljno govori o njihovoj posvećenosti vladavini prava i poštovanju zakona, ali i o zarobljenosti sistema u prethodnom periodu jer smo svi svjedoci životnog standarda funkcionera koji nikako ne korespondira s njihovim primanjima o čemu niko nikad proces nije poveo.

image

Radonjić

Foto: VEDRAN ILIC

– Prema mom mišljenju, najbolji primjer kako naši funkcioneri poštuju zakon i vode se njim je primjer funkcionera R.К., koji je pokušao da na osnovu člana zakona koji je Ustavni sud ukinuo 2017. ostvari pravo na penziju. Sve u svemu, javni funkcioneri bi trebalo da budu pozitivan primjer za građane, a ne personifikacija "jagnjeće brigade", koja živi na grbači naroda i nerijetko koristi zakonodavne nedostatke u cilju pribavljanja lične koristi – navodi on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. septembar 2022 02:20