ilustracija / - FOTO: SHUTTERSTOCK
06/04/2024 u 16:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sud za prekršaje u Budvi za tri mjeseca riješio 108 predmeta u vezi sa nasiljem u porodici

Sud za prekršaje u Budvi je u periodu 01. januar do 25. mart ove godine imao je ukupno u radu 251 predmet formiran po Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici, od čega je u tekućoj godini zaprimljeno njih 98.

- Procesuirano je 275 nasilnika, dok je ukupan broj žrtava nasilja 228. Za isti period, sud je riješio ukupno 108 predmeta, pa je stopa ažurnosti iznosila oko 114 odsto, saopštio je predsjednik suda za prekršaje u Budvi Marko Đukanović.

Ogromna većina novozaprimljrnih predmeta je okončana na prvom ročištu u tzv. ‘hitnom postupku’, a osim sankcija koje su izricane prestupnicima, ukupno je određeno 45 zaštitnih mjera.

- Zabrinjava činjenica, što je i pored nedavne izmjene krivičnog zakonodavstva u dijelu proširenja radnji izvršenja krivičnog djela nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici iz člana 220 Krivičnog zakonika Crne Gore broj prekršajnih djela neznatno smanjen, što upućuje na veoma izraženu pojavu ovog društvenog fenomena, koja mora dobiti još snažniji institucionalni odgovor od svih nadležnih institucija u državnom aparatu, zaključuje Đukanović.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
29. maj 2024 19:50