ОЕБС ЦГ / - ОЕБС ЦГ
07/02/2022 u 17:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суђења за организовани криминал и корупциjу уз присуство ОЕБС-а

Вучковић jе навела да ЕУ утицаj на независност правосуђа види, између осталог, у кривичноправноj политици Црне Горе према корупциjи

Представници ОЕБС Мисиjе у Црноj Гори, присуствоваће суђењима за организовани криминал и корупциjу у црногорским судовима, идентификоваће системска питања и обезбjедити препоруке како би се повећала ефикасност судских и тужилачких капацитета у истрази, кривичном гоњењу и суђењу тих предмета.

То jе прецизирано Меморандумом о разумиjевању између Мисиjе и Врховног суда о сарадњи у имплементациjи проjекта „Подршка дjелотворниjем правосуђу у предметима корупциjе и организованог криминала у Црноj Гори кроз праћење судских поступака“.

Како jе саопштено из Врховног суда, Мисиjа ће доставити налазе свим релевантним учесницима у циљу рjешавања утврђених недостатака у правосуђу.

Меморандум за Проjекат, коjи финансира Европска униjа (ЕУ), потписале су шефица Мисиjе Доминик Ваг и вршитељка дужности предсjедника Врховног суда Весна Вучковић.

Према риjечима Вучковић, дjелотворан и ефикасан одговор правосуђа на корупциjу и организовани криминал, остаjе велики изазов за црногорске правосудне органе у њиховим напорима да унаприjеде владавину права и врате повjерење jавности у рад правосуђа.

- На то нас опомиње и ЕУ коjа jе оциjенила да jе Црна Гора остварила ограничен напредак у борби против корупциjе и организованог криминала, али да jе политички утицаj извршне и законодавне власти на правосуђе и даље проблематичан - рекла jе она.

Вучковић jе навела да ЕУ утицаj на независност правосуђа види, између осталог, у кривичноправноj политици Црне Горе према корупциjи.

- Коjа често резултира казнама коjе су испод законског минимума, као и у споразумима о признању кривице, коjи често резултираjу блажим казнама и тиме ствараjу утисак некажњивости - оциjенила jе Вучковић.

Из Мисиjе су казали да су предмети организованог криминала и корупциjе међу наjозбиљниjим и наjсложениjим предметима за правосуђе.

- Посебно jер постаjу све софистицираниjи у начину вршења дjела и подразумиjеваjу модерну пословну праксу коjа се користи за избjегавање кажњавања и одузимања имовине стечене кривичним путем - каже се у саопштењу.

Према риjечима Ваг, кључним правосудним и другим заинтересованим субjектима неопходни су тачни подаци на коjи начин се правосуђе бори са тим изазовима.

Она jе рекла да ће кроз праћење случаjева организованог криминала и корупциjе, проjекат идентификовати системска питања, развити препоруке засноване на доказима, како на регионалном нивоу, тако и посебно за Црну Гору, и подиjелити налазе и препоруке.

- Заузећемо инклузиван приступ када су у питању кључни налази и препоруке - поручила jе Ваг, истакавши да ОЕБС посjедуjе огромно искуство и стручност у овоj области.

Наводи се да ће Мисиjа спроводити медиjске и теренске кампање у циљу информисања jавности о налазима и препорукама добиjених на основу активности мониторинга, чиме ће се, како су додали, обезбиjедити неопходан jавни надзор рада судова у процесуирању предмета корупциjе и организованог криминала.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 17:59