/ ВИШИ СУД - ФОТО: НЕНАД МАНДИЋ
09/02/2022 u 09:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суђења за организовани криминал и корупцију уз присуство ОЕБС-а

Из Мисије ОЕБС-а поручују да су предмети организованог криминала и корупције међу најозбиљнијим и најсложенијим предметима за правосуђе

Представници Организације за Европску безбједност и сарадњу, Мисија у Црној Гори, присуствоваће суђењима за организовани криминал и корупцију у црногорским судовима. Такође, идентификоваће системска питања, обезбједити препоруке и доставити налазе свим релевантним учесницима у циљу рјешавања утврђених недостатака у правосуђу, како би се повећала ефикасност судских и тужилачких капацитета у истрази, кривичном гоњењу и суђењу тих предмета.

- Ово је прецизирано Меморандумом о разумијевању између Мисије ОБСЕ-а у Црној Гори и Врховног суда Црне Горе о сарадњи у имплементацији пројекта „Подршка дјелотворнијем правосуђу у предметима корупције и организованог криминала у Црној Гори кроз праћење судских поступака“. Меморандум за Пројекат, који финансира Европска унија, потписале су шефица Мисије ОЕБС-а, амбасадорка Доминик Ваг и вршитељка дужности предсједника Врховног суда Црне Горе др Весна Вучковић- саопштено је из Врховног суда.

Дјелотворан и ефикасан одговор правосуђа на корупцију и организовани криминал, остаје велики изазов за црногорске правосудне органе у њиховим напорима да унаприједе владавину права и врате повјерење јавности у рад правосуђа, поручила је в.д. предјседника Врховног суда Весна Вучковић.

- На то нас опомиње и ЕУ која је оцијенила да је Црна Гора остварила ограничен напредак у борби против корупције и организованог криминала, али да је политички утицај извршне и законодавне власти на правосуђе и даље проблематичан. ЕУ утицај на независнот правосуђа види, између осталог, у кривичноправној политици Црне Горе према корупцији, која често резултира казнама које су испод законског минимума, као и у споразумима о признању кривице, који често резултирају блажим казнама и тиме стварају утисак некажњивости- оцијенила је Вучковић.

Из Мисије ОЕБС-а поручују да су предмети организованог криминала и корупције су међу најозбиљнијим и најсложенијим предметима за правосуђе, посебно јер постају све софистициранији у начину вршења дјела и подразумијевају модерну пословну праксу која се користи за избјегавање кажњавања и одузимања имовине стечене кривичним путем.

Кључним правосудним и другим заинтересованим субјектима неопходни су тачни подаци на који начин се правосуђе бори са овим изазовима, сматра шефица Мисије Доминик Ваг.

- Кроз прац́ење случајева организованог криминала и корупције, пројекат ће идентификовати системска питања, развити препоруке засноване на доказима, како на регионалном нивоу, тако и посебно за Црну Гору, и подијелити ове налазе и препоруке. Заузец́емо инклузиван приступ када су у питању кључни налази и препоруке- оцијенила је Ваг, истакавши да ОЕБС посједује огромно искуство и стручност у овој области.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 01:43