/ foto: srđa boljević
26/07/2023 u 15:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudije će biti raspoređene na nekoj od narednih sjednica

Iz Sudskog savjeta naveli da su, na sjednici 18. aprila,utvrđene ocjene za kandidate za sudije osnovnih sudova Anu Rovčanin, Darka Božovića, Artana Kromu, Hasire Bećović, Ivanu Radović, Ivanu Žujović, Miloša Jokanovića, Miloša Moračanina, Milicu Ćetković, Tanju Kuburović Radusinović i Veru Femić

Sudski savjet će na nekoj od narednih sjednica izabrati i rasporediti 11 kandidata za sudije osnovnih sudova koji su uspješno završili inicijalnu obuku, saopšteno je iz Savjeta.

Akcija za ljudska prava (HRA) saopštila je ranije da Sudski savjet ni nakon 100 dana nije izabrao za sudije 11 kandidata koji su uspješno završili inicijalnu obuku, i rasporedio ih na upražnjena mjesta.

Iz Sudskog savjeta naveli da su na sjednici 18. aprila, na osnovu konačnog predloga Centra za obuku u sudstvu i Državnom tužilaštvu, utvrđene ocjene za kandidate za sudije osnovnih sudova Anu Rovčanin, Darka Božovića, Artana Kromu, Hasire Bećović, Ivanu Radović, Ivanu Žujović, Miloša Jokanovića, Miloša Moračanina, Milicu Ćetković, Tanju Kuburović Radusinović i Veru Femić.

- Na istoj sjednici je odlučeno da će se odluke o njihovom izboru i raspoređivanju donijeti na nekoj od narednih sjednica Savjeta- kaže se u saopštenju.

Pojašnjava se da je Sudski savjet na sjednici 3. avgusta 2021. godine, propustio da prilikom utvrđivanja Rang liste primijeni član 50 stav 3 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, koji propisuje da ukoliko se ne može utvrditi prednost kandidata, Savjet vrši izbor tajnim glasanjem.

Iz Sudskog savjeta su kazali da je tada donijeta odluka o izboru 15 kandidata za sudije osnovnih sudova prema redosljedu sa Rang liste, na kojoj je sedam kandidata imalo isti broj bodova.

- Sudski savjet je tada obavio izbor u skladu sa članom 50 Zakona o Sudskom savjetu i sudijama, ali je propustio da tajnim glasanjem utvrdi prednost među njima, što je uslovilo odlaganje raspoređivanja do odlučivanja po već raspisanim oglasima, jer je ovo pitanje tek sada problematizovano od pojedinih kandidata-  naveli su iz Savjeta.

Oni su dodali da, bez obzira na naprijed navedeni propust, ne ignorišu obavezu raspoređivanja sudija u osnovne sudove.

- Već će istu realizovati na nekoj od narednih sjednica, shodno planu održavanja sjednica i dinamici rada Savjeta, koja nije bila zanemarljiva u prethodnom periodu, posebno iz razloga što je već pet kandidata za sudije Upravnog i Privrednog suda na inicijalnoj obuci, da je nedavno izabrano još deset kandidata koji su takođe upućeni na obuku, ali i sve ostale izbore sudija i predsjednika sudova- ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je samo za prvih šest mjeseci tekuće godine Savjet izabrao 43 sudija, predsjednika sudova i kandidata za sudije.

Iz Sudskog savjeta su poručili da će, imajući u vidu sve navedeno, biti fokusirani na jačanje nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti sudstva.

- Što je temelj vladavine prava i evropskih vrijednosti kojima Crna Gora teži i što s pravom očekuju njeni građani- zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 23:48