У питање доведено и плаћање прековременог рада: Илустрација
18/07/2021 u 09:40 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Судије и службеници остали без додатка до 30 одсто

Уставни суд је прије четири године укинуо одлуку о плаћању приправности у судовима, али су оне ипак без правног основа исплаћиване од августа 2017. до јуна 2021. године

Судијама и судским службеницима у јуну су укинуте накнаде за приправност и дежурства, које су износиле до 15 односно 30 одсто од основне зараде, саопштио је за "Дан" предсjедник Синдиката судства Црне Горе Миленко Шушић. Он наводи да је Судски савjет 25. јуна 2021. године доставио свим судовима олуку Министарства финансиjа и социјалног старања коjом се констатуjе да не постоjи правни основ за исплату приправности и дежурства, из разлога jер jе одлуком Уставног суда укинута одлука о накнадама запослених у судству и државном тужилаштву, коjом су дежурства и приправности биле ограничене, за судиjе 15 одсто зараде, а за службенике 30 одсто зараде.

Шушић истиче да ова одлука Уставног суда ни у jедном свом диjелу ниjе оспоравала право на надокнаду за одрађени посао, а чинила jе спорним само начин обрачуна исплате када jе у питању приправност и дежурство.

– С обзиром на то да jе Уставни суд ову одлуку донио 3. августа 2017. године и да су се накнаде по основу дежурства и приправности исплаћивале без правног основа скоро четири године, невjероватна jе количина неодговорности раниjег Министарства правде коjа се наjвише огледа у недоношењу одређених прописа коjима би се регулисала ова материjа. Ништа мању неодговорност ниjе показало ни садашње Министарство финансиjа и социјалног старања имаjући у виду првенствено начин доношења одлуке коjом се укида право на надокнаду по основу приправности и дежурства. Наиме, одсуство жеље да се у претходном дијалогу са носиоцима наjвећих правосудних функциjа нађу наjцjелисходниjа рјешења не водећи рачуна о последицама, доведено jе у питање законом загарантовано право запослених у судовима – наводи Шушић.

Хитно наћи рјешење

Шушић каже да Синдикат судства Црне Горе, као репрезентативни синдикат, апелуjе на представнике надлежних министарства правде и финансиjа, да у што краћем року у интензивноj комуникациjи са носиоцима правосудних функциjа уз обавезно учешће представника синдиката пронађу рjешење за новонасталу ситуациjу.

– У супротном Синдикат судства Црне Горе ће уложити максималан напор, користећи сва законом дозвољена средства, како би запослени у судовима остварили, у пуном капацитету, сва права коjа им гарантуjу закони и Устав ове државе – закључује Шушић.

Истиче да је неспорна чињеница да запослени, било да се ради о судиjама, служебницима или неком другом запосленом, имаjу право на надокнаду за одрађени посао.

– Будући да се у конкретном случаjу ради о пословима и правним радњама коjе не трпе одлагање, као и постоjање реалних наjава великог броjа судских поступака, коjи ће због увећања трошкова додатно оптеретити буџет, изазивање конфузиjе и несигурности у цjелокупном правосудном систему, доводи до jединственог закључка да ова ситуациjа не одговара никоме. Напомињемо, без обзира на овакву ситуациjу да су у овом периоду од два мjесеца, од када се не врши обрачун за рад по основу приправности и дежурстава, запослени у судовима Црне Горе своjе обавезе беспоговорно испуњавали показуjући одговорност и посвећеност. Додатно незадовољство изазива чињеница да су дохоци у судству, у наjвећем броjу далеко испод просjечне зараде на државном нивоу, тако да оваj вид зараде у великом броjу случаjева има егзистенциjални значаj – наводи Шушић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 18:09