/ Ilustracija
17/03/2023 u 09:46 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudski postupci MUP koštali 370.000 eura

Iz Akciјe za sociјalnu pravdu kažu da јe sve sporove trebalo riješiti mirnim putem i tako izbjeći ogromne sudske troškove za državu

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) je samo u prva dva mjeseca ove godine sa dva budžetska programa za izdatke proistekle iz sudskih sporova platilo preko 370 hiljada eura, pokazuje analiza "Dana", zasnovana na javno dostupnim podacima. To su budžetski izdaci koji se prikazuju kao "otplate sudskih rješenja", ali se ne zna da li se radi o plaćanjima koja su većinski proistekla iz radnih sporova zaposlenih u MUP-u, koje su oni pokrenuli u vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista (DPS) ili kasnijih vlasti.

Prema javno dostupnim podacima, za "otplate sudskih rješenja" je sa budžetskih programa podrške radu policije i administracije MUP-a u januaru i februaru ove godine plaćeno preko 370 hiljada eura. Od toga je u januaru izdvojeno oko 178.000, a u februaru oko 194.000. Međutim, treba naglasiti da bi stvarna brojka u februaru mogla biti i veća, jer je sakriven veći broj pojedinačnih budžetskih isplata sa programa administracije MUP-a, iza kojih bi mogli biti i izdaci za otplate po osnovu sudskih rješenja.

Zaposleni u MUP-u, odnosno policiji, godinama su tužili državu po raznim osnovama iz radnih odnosa, smatrajući da su oštećeni za tople obroke, regrese i prekovremeni rad, a zabilježeni su čak i slučajevi traženja zateznih kamata, nakon što bi prethodno dobili pojedinačne sporove.

Iz Akciјe za sociјalnu pravdu kažu da јe sve sporove trebalo riješiti mirnim putem i tako izbjeći ogromne sudske troškove za državu.

– Naprotiv, u javnosti se dosta govorilo o razrađenoj šemi, kojom su od države uzete desetine miliona eura (ne samo za sporove u MUP-u i policiji), od čega je znatan dio "kolača" završio u advokatskim džepovima. Ovo posebno što je i studentima prvih godina pravnih fakulteta poznato da se sudovi ne bave sporovima malih vrijednosti, a upravo su mnogi sporovi ove vrste to bili, pa je tako vrijednost pojedinačnih sporova često iznosila po nekoliko eura. Uprkos tome, crnogorski sudovi su listom pokretali postupke po sprovima tako malih materijalnih vrijednosti, što bi na kraju rezultiralo ogromnim troškovima sudskih postupaka, iz kojih su advokati izlazili sa punim džepovima. Iako je država tokom godina platila desetine miliona eura oštećenim zaposlenima po osnovu radnih prava i enormnih sudskih troškova, pitanje bilo čije odgovornosti nikada nije postavljeno – ističu iz ASP-a.

Za dnevnice za dva mjeseca 120 hiljada

Za dnevnice po osnovu službenih putovanja na dva budžetska programa MUP-a za prva dva mjeseca ove godine prikazan je iznos od čak 120 hiljada eura. U januaru je prikazan iznos od 20 hiljada, a minulog mjeseca je ta suma dostigla iznos od 100 hiljada, što je pet puta više u odnosu na mjesec ranije.

Kada je riječ o "otplatama sudskih rješenja", značajan iznos se u januaru i februaru ove godine može vidjeti i kod Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore. Tako je u januaru to bilo preko 42 hiljade eura, a mjesec kasnije nepunih 56 hiljada eura, što ukupno daje iznos od oko 98 hiljada eura.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 04:47