zgrada sudskog savjeta / - SRDJAN BOLJEVIC
06/07/2023 u 13:22 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudski savjet: Kriminalci i mafijaši nisu zaogrnuti sudijskim togama

Sudski savjet će, kao što je to činio i do sada, bez straha od bilo koga, u punom kapacitetu štititi kako nezavisnost sudskog sistema, tako i nezavisnost sudija pojedinačno, poručuju oni

Sudski savjet izrazio je ogorčenost zbog "neprimjerenih kvalifikacija advokata Nikole Martinovića, koji je komentarisao poruku ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića da "mafija neće kadrirati MUP-om". 

Saopštenje Sudskog savjeta:

"Advokat Nikola Martinović je u javnom obraćanju komentarisao stavove ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića koji je na društvenim mrežama poručio da "mafija neće kadrirati MUP-om".

U istom obraćanju je izrazio svoje stanovište da se komentar ministra Adžića odnosio na Upravni sud koji je donio odluku po tužbi Zorana Brđanina koji je ranije smijenjen sa mjesta direktora Uprave policije, te da bi zbog toga, između ostalog, trebalo da reaguje Sudski savjet, ali da reakciju ne očekuje "jer su svi prepadnuti od Filipa i od Dritana".

U cilju zaštite nezavisnosti i samostalnosti sudske grane vlasti, ali i digniteta ukupnog pravosuđa, Sudski savjet izražava ogorčenost zbog ovako neprimjerenih kvalifikacija advokata Martinovića i oštro ih demantuje. Sudski savjet će, kao što je to činio i do sada, bez straha od bilo koga, u punom kapacitetu štititi kako nezavisnost sudskog sistema, tako i nezavisnost sudija pojedinačno, jer je postojanje nezavisnih i nepristrasnih sudova strukturna potreba države u kojoj vlada zakon!

Koristimo priliku da podsjetimo i na stav Konsultativnog vijeća evropskih sudija da nezavisnost sudija u globalnom i međuzavisnom društvu treba da bude doživljena od strane svakog građanina kao garancije istine, slobode, poštovanje ljudskih prava i nepristrasne pravde oslobođene od spoljašnjih pritisaka. Nezavisnost sudija nije samo prerogativ ili privilegija koja služi samo njihovom interesu, već je to i interes vladavine prava i svakoga ko traži i očekuje pravdu. Nezavisnost kao uslov za sudijsku nepristrasnost, dakle pruža građanima garanciju njihove jednakosti pred sudom. (tačka 9. Mišljenja br.10 (2007). Upravo iz navedenih razloga, Sudski savjet je našao da je nužno izraziti neslaganje i nezadovoljstvo izjavom advokata, jer je percipira kao pojavu koja ugrožava nezavisnost pravosuđa.

Što se tiče izjave ministra Adžića, iskreno vjerujemo da ona nije bila upućena sudijama Upravnog suda Crne Gore, i da će Vlada Crne Gore u duhu temeljnih principa demokratske države izraziti poštovanje prema sudskim odlukama. U demokratskoj državi u kojoj je na snazi vladavina prava, nijedna od tri državne vlasti ne djeluje u sopstvenom interesu, već u interesu naroda kao cjeline i sve tri vlasti moraju djelovati na osnovu prava i u okviru ograničenja propisanih pravom.

Kriminalci i mafijaši nisu zaogrnuti sudijskim togama, već sudijsku funkciju obavljaju časni, pošteni i marljivi ljudi, i to u veoma teškim i nebezbjednim uslovima, što je sigurno poznato ne samo ministru unutrašnjih poslova, već i široj javnosti. Zato još jednom naglašavamo da sudije svoje odluke donose ne u strahu od bilo koga, već onako kako su se i zakleli, savjesno, samostalno, nepristrasno, pošteno, pravično i odgovorno po Ustavu i zakonu!

Ukoliko bilo ko ima eventualne dokaze da određene sudije na ovaj način ne vrše svoje funkcije, javno ih pozivamo da takve dokaze objelodane, a nadležne institucije da iste provjere i preduzmu sve radnje u okviru svojih nadležnosti".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. novembar 2023 12:03