Sudski savjet / - SRDJAN BOLJEVIC
08/03/2024 u 22:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sudski savjet: Neprimjereni napadi Đeljošaja na sudiju Becić, ako ima dokaze neka ih preda tužilaštvu

Iz Sudskog savjeta su reagovali na ponovljene i, kako su istakli, neprimjerene napade potpredsjednika Vlade i ministra ekonomskog razvoja Nika Đeljošaja na sudiju Ivanu Becić

U reagovanju Sudskog savjeta se ističe, da već drugi put Đeljošaj, kao političar, ugrožava nezavisnost pravosuđa ničim potkrijepljenim tvrdnjama i time pokazuje da ne haje za obavezu koja postoji na strani svih organa države, uključujući izvršnu vlast, parlament i sve sudije, da unapređuju i štite sudsku nezavisnost.

- Ukoliko potpredsjednik Vlade ima dokaze da je sudija Becić izvršila krivično djelo sa elementima korupcije, javno ga pozivamo da te dokaze preda nadležnom tužilaštvu, koje će te dokaze provjeriti, a sve u cilju kako bi predmetni slučaj dobio epilog u okviru institucija sistema, a ne na društvenim mrežama. Ministar ekonomskog razvoja i potpredsjednik Vlade Crne Gore je javno optužio sutkinju Osnovnog suda u Podgorici, Ivanu Becić, za kako je rekao "torturu" nad njim i njegovom porodicom, kao i da je navodno već dobila napisanu presudu od svog nalogodavca sa kojim je, uz državnu tužiteljku i novinara, udružena u slijepoj mržnji i obračunu sa njim kao političarem. Ovakav javni nastup Đeljošaja je povod reagovanja Sudskog savjeta u cilju zaštite nezavisnosti i samostalnosti sudske grane vlasti, ali i digniteta ukupnog pravosuđa. Prema viđenju Sudskog savjeta, mora se postaviti jasna granica između slobode izražavanja i opravdane kritike sa jedne strane i nepoštovanja i nedoličnog pritiska na sudstvo sa druge - navodi se u reagovanju.

Kako se dodaje, Sudski savjet oštro osuđuje ove ponovljene i neprimjerene kvalifikacije visokog Vladinog zvaničnika, iz kojih je uočljivo da ministar Đeljošaj nema razumijevanja za ulogu nezavisnog sudstva u odnosu na procesnu ulogu u kojoj se našao.

- Sudski savjet smatra da su neuravnoteženi kritički komentari političara neodgovorni i uzrokuju ozbiljne probleme, jer javno pouzdanje i povjerenje u sudstvo može se time iz neznanja ili namjerno narušiti. U takvim slučajevima, sudstvo mora ukazati da je takvo ponašanje napad na ustavni poredak demokratske zemlje, kao i napad na legitimitet druge grane vlasti, a pored toga takvo ponašanje narušava i međunarodne standarde. Stoga, Sudski savjet polazeći od ustavne nadležnosti da štiti nezavisnost i samostalnost sudova i sudija, još jednom apeluje i poziva sve društvene činioce da vode računa o posebnoj ulozi pravosuđa i da se uzdrže od prizemnih napada na nosioce pravosudnih funkcija koji u demokratskom društvu u kojem postoji vladavina prava, moraju uživati povjerenje javnosti kako bi uspješno sprovodili svoje dužnosti, a ujedno podsjeća i na činjenicu da kritikovane sudije imaju obavezu diskrecije koja ih sprečava da odgovaraju na napade - ističe se u reagovanju.

Ukoliko potpredsjednik Vlade ima dokaze da je sudija Becić izvršila krivično djelo sa elementima korupcije, javno su ga pozvali da te dokaze preda nadležnom tužilaštvu, koje će te dokaze provjeriti, a sve u cilju kako bi predmetni slučaj dobio epilog u okviru institucija sistema, a ne na društvenim mrežama.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 17:00