zgrada sudskog savjeta / - SRDJAN BOLJEVIC
15/01/2023 u 14:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sudski savjet: Ocjene ministra Kovača nisu naš stav

Nadležnost Sudskog savjeta ne podrazumijeva pojedinačne medijske istupe, navode u reagovanju

Nadležnost Sudskog savjeta ne podrazumijeva pojedinačne medijske istupe svojih članova koji će javno kritikovati sudije i sudske odluke, već naprotiv, treba da predstavlja garanciju od spoljnog pritiska na sudije prilikom vršenja sudijskih dužnosti, navodi se u reagovanju Sudskog savjeta na izjavu miistra pravde Marka Kovača povodom odluke Upravnog suda u slučaju Svetlane Vujanović.

Kovač o usvajanja tužbe sutkinje Vujanović: Preispitati odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija

-Ministar pravde i član Sudskog savjeta, Marko Kovač, je javno komentarisao odluku Upravnog suda Crne Gore, nazivajući je “skandaloznom”, ocjenjujući da predstavlja “uvod u privatizaciju Vrhovnog suda Crne Gore”. Izrazio je i uvjerenje da će i ostali članovi Sudskog savjeta na sličan način tumačiti ovu odluku, te da neće dozvoliti dodatno urušavanje povjerenja javnosti u rad pravosudnih organa- podsjećaju u reagovanju.

Ovakav javni nastup Ministra pravde je, ističu, povod reagovanja ostalih članova Sudskog savjeta, koji “ne dijele njegovo mišljenje, ali svakako žele da doprinesu poštovanju načela vladavine prava”, dok će svoje tumačenje, kako su naveli, ponuditi na sjednici Sudskog savjeta kada se bude raspravljalo o ovom pitanju.

-Sudski savjet je Ustavom Crne Gore određen kao samostalan i nezavisan organ koji obezbjeđuje nezavisnost i samostalnost sudova i sudija. Ta nadležnost Sudskog savjeta ne podrazumijeva pojedinačne medijske istupe svojih članova koji će javno kritikovati sudije i sudske odluke, već naprotiv, treba da predstavlja garanciju od spoljnog pritiska na sudije prilikom vršenja sudijskih dužnosti- kazali su iz Sudskog savjeta.

Ističu da je jedini garant vladavine prava nezavisnost sudske vlasti, jer “nezavisan sud predstavlja garanciju da će svako ostvariti i zaštiti svoja prava onako kako je to propisano zakonima, a ne političkom voljom onih koji su te zakone donijeli”.

-Nažalost, u poslednje vrijeme smo sve češće svjedoci da je nezavisnost pravosuđa narušena miješanjem drugih državnih organa u pojedine predmete koji se nađu pred sudom. Ovo i pored toga što su svi organi države, uključujući izvršnu vlast, parlament i sve sudije, dužni da unapređuju i štite sudsku nezavisnost- naglasili su u saopštenju.

Stoga, Sudski savjet, navode, još jednom apeluje i poziva sve društvene činioce i medije da vode računa o posebnoj ulozi pravosuđa u društvu.

-Pravosuđe kao garant pravde, koja predstavlja temeljnu vrijednost u društvu u kojem postoji vladavina prava, mora uživati povjerenje javnosti kako bi uspješno sprovodilo svoje dužnosti- poručuju iz Sudskog savjeta.

Sudski savjet ovim reagovanjem , kako su pojasnili, želi zaštiti povjerenje javnosti u sudstvo od u suštini političkog napada koji mu nanosi nesagledivu štetu.

-Ovo posebno kod činjenice što taj napad dolazi od Ministra pravde, koji je svakako upoznat sa činjenicom da kritikovane sudije imaju obavezu diskrecije koja ih sprečava da odgovaraju na napade- zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:10