илустрација
03/08/2021 u 16:45 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Судски савјет утврдио листу кандидата за избор предсједника Врховног суда

Кандидаткиње које испуњавају услове су Миленка Сека Жижић, суткиња Апелационог суда Црне Горе и Ана Вуковић, суткиња Специјалног одјељења Вишег суда у Подгорици

На шеснаестој сједници Судског савјета, одржаној 29., 30.јула, 02. и 03. августа 2021. године, извршена је идентификација кандидата за избор 15 кандидата за судије основних судова, који су по огласу број: бр.01-2339/21 од 06.04.2021.године, радили тест 23. и 24.06.2021.године.

Са 36 кандидата који су сходно законској процедури остварили потребан број бодова на тестирању обављен је интервју, као и са седам кандидата који нијесу полагали тест јер имају оцјену на правосудном испиту.

Након спроведене законске процедуре, а на основу ранг листе, на наставку сједнице, која је одржана 03.08.2021.године, Савјет је донио одлуку да се за кандидате за судије основних судова изаберу: Тијана Бадњар, Мирко Којовић, Милош Јокановић,  Ивана Жујовић Ивана Радовић, Ана Ровчанин, Милош Морачанин, Милица Ћетковић, Хасире Бећовић, Санела Ефовић, Артан Крома, Дарко Божовић, Тања Кубуровић Радусиновић, Вера Фемић и Јелена Јаблан. Сагласно члану 59 Закона о Судском савјету и судијама, изабрани кандидати ће бити упућени на иницијалну обуку  у Центар за обуку у судству и државном тужилаштву.

Савјет је на основу извјештаја Центра за обуку у судству и државном тужилаштву, утврдио оцјене за осам кандидата за судије основних судова, за вријеме трајања иницијалне обуке, и донио одлуку о избору Владимира Булатовића, Неде Вукославчевић, Владане Раичевић, Крста Пејовића, Ане Кркељић Милић, Милене Марковић Вујановић, Луке Радуловића и Јелене Ђукановић Перовић. Истовремено новоизабране судије су распоређене на рад у Основни суд у Никшићу, Бару, Котору и Бијелом Пољу.

Уједно, ове судије  данас су положиле свечану заклетву пред Судским савјетом.

Такође, на основу већ утврђене оцјене током иницијалне обуке Савјет је донио одлуку о избору и распоређивању Милоша Бакрача у Суд за прекршаје у Бијелом Пољу.

Након поновљеног јавног огласа број: 01-4555/21 од 09. јула 2021.године, за избор предсједника Врховног суда, Савјет је утврдио листу кандидата који испуњавају законом прописане услове за избор, и иста ће бити достављена Општој сједници Врховног суда на даље поступање. Кандидаткиње које испуњавају услове су Миленка Сека Жижић, суткиња Апелационог суда Црне Горе и Ана Вуковић, суткиња Специјалног одјељења Вишег суда у Подгорици.

На основу члана 121 став 2 Устава Црне Горе, а у вези са чланом 17 ст.1 и 2 Закона о пензијском и инвалидском осигурању, Судски савјет је на основу достављених обавјештења предсједника судова, констатовао престанак судијске функције судијама који испуњавају услове из горе наведеног члана Закона о  пензијском и инвалидском осигурању.

Констатован је престанак функција: Станки Вучинић, Бранимиру Фемићу, Душанки Радовић, Светлани Вујановић, Лидији Ивановић и Петру Стојановићу, судијама Врховног суда Црне Горе; Гордани Пот и Бисерки Буквић, судијама Управног суда Црне Горе; Наташи Секулић, Милици Поповић и Сенади Хасанагић, судијама Привредног суда Црне Горе; Драгици Вуковић и Миљани Павлићевић, судијима Вишег суда у Подгорици; Захиту Цамићу, предсједнику Основног суда у Рожајама; Весни Павишић, судији Основног суда на Цетињу;; Миловану Јоковићу, судији Основног суда на Жабљаку, Ајши Међедовић, судији Основног суда у Беранама; Ковиљки Ђачић, предсједници Суда за прекршаје Будва; Драгици Стојановић, Драгици Ковачевић и Весни Шћепановић, судијама Вишег суда за прекршаје Црне Горе; Миланки Калуђеровић, судији Суда за прекршаје Подгорица и Милутину Божовићу, судији Суда за прекршаје у Бијелом Пољу.

Судски савјет је  на основу члана 32 став 6 Закона о приправницима у судовима и Државном тужилаштву и правосудном испиту и обављеног интервјуа одредио Соњу Цветичанин суткињу Вишег суда у Подгорици за замјеника члана Комисије за полагање правосудног испита, након поновљеног јавног позива.

На сједници је дато мишљење на број утврђених радних мјеста у Предлогу Правилника о  унутрашњој организацији и систематизацији Основног суда у Даниловграду.

Донијета је одлука о измјени и допуни Правила за оцјењивање судија и предсједника судова.

Донијета је одлука да се распише јавни оглас за попуњавање три судијска мјеста у вишим судовима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:23