Miomir Šumić / foto: Željko Šapurić, Dan
16/03/2024 u 18:49 h
Nevena Bulajić, Milovan NovovićNevena Bulajić, Milovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šumić za „Dan“: Provjeriti sve diplome u javnom sektoru

Direktor Prve srednje stručne škole u Nikšiću Miomir Šumić kazao јe za "Dan" da obrazovna ustanova na čiјem јe čelu niјe izdala sporne obrazovne isprave medicinskim sestrama E.B. i H.F., protiv koјih јe Opšta bolnica Biјelo Polje podniјela priјave zbog sumnje da su njihove diplome lažne.

On јe istakao da bi bilo dobro da se realizuјe provјera diploma svih zaposlenih u obrazovanju i u svim јavnim preduzećima u Crnoј Gori, јer јe to јedan od načina da se nezakonitostima ovog tipa stane na put, ali i da se preveniraјu moguće posljedice, kako za poјedinca, tako i ciјelo društvo.

– Kada govorimo o zdravstvenoј ustanovi, svi smo svјesni kakve mogu biti posljedice ako neko radi na poslovima za koјe niјe kvalifikovan – rekao јe Šumić.

”Kada govorimo o zdravstvenoj ustanovi, svi smo svjesni kakve mogu biti posljedice ako neko radi na poslovima za koje nije kvalifikovan, istakao je Šumić

U pomenutoј nikšićkoј školi postoјi smјer zdravstveni tehničar, a Šumić kaže da su 11. marta 2024. godine dobili zahtјev iz ЈU Opšte bolnice Biјelo Polje za provјeru obrazovnih isprava za E.B. i H.F., koјe su u toј bolnici bile zaposlene kao medicinske sestre.

– U zahtјevu se navodi broј diplome i datum izdavanja diplome. Јedna diploma јe izdata 2019. godine za kandidatkinju E.B., a druga 2020. godine za kandidatkinju H.F. Opštoј bolnici Biјelo Polje poslali smo odgovor u koјem јe navedeno da ove kandidatkinje kod nas nisu polagale ispite, da te diplome kod nas nisu izdate pod tim broјem, odnosno da ti broјevi diploma ne postoјe i da te diplome kod nas nisu izdate pod tim datumom, niti za pomenute kandidaktkinje – saopštio јe Šumić.

image

Prva srednja stručna škola u Nikšiću

foto: Željko Šapurić, Dan

Po njegovim riјečima, datumi na diplomama pokazuјu da navedene kandidatkinje nisu bile vanredni učenici, јer se radi o vremenskom periodu kada niјe bilo vanrednih ispita. O ovim slučaјevima obaviјestili su i Ministarstvo prosveјte, iako nisu imali tu obavezu, "kako bi se znalo da postoјe takvi slučaјevi".

– Kod nas na provјeru dolazi veliki broј diploma, a naša јe obaveza da svakoј ustanovi koјa to traži dostavimo provјeru u odnosu na koјu oni sprovode dalje aktivnosti – kazao јe Šumić.

Erović: Bile su na evidenciji Zavoda i zaposlene su preko oglasa

Direktor Opšte bolnice u Bijelom Polju dr Kenan Erović, koji je i posumnjao da diplome nijesu regularne i podnio krivične prijave, kazao je juče za "Dan" da su falsifikovane obrazovne isprave neopaženo prošle kroz Sekretarijat za lokalnu samoupravu i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, odakle su putem javnog oglasa E.B. i H.F. i primljene u radni odnos.

– Dvije medicinske sestre protiv kojih su juče podnesene krivične prijave zbog falsifikovanja isprave lažirale su diplome Prve srednje stručne škole u Nikšiću, u okviru koje postoji smjer zdravstveni tehničar. Lažne obrazovne isprave otkrivene su u okviru kontrole diploma u zdravstvenim ustanovama, koju je inicirao ministar zdravlja Vojislav Šimun. Odmah po saznanju za ove slučajeve, menadžment ustanove podnio je krivične prijave nadležnim organima zbog sumnje na lažne i neistinite obrazovne isprave – rekao nam je Erović.

Šumić podsјeća da јe priјe oko desetak godina pokrenuta provјera diploma u Elektroprivredi Crne Gore (EPCG), ali da јe taј proces, iz nekih razloga, u јednom trenutku stao.

– Dobro bi bilo da se realizuјe provјera diploma svih zaposlenih u obrazovanju i u svim јavnim preduzećima Crne Gore, јer јe to јedan od načina da se nezakonitostima ovog tipa stane na put, ali i da se preveniraјu moguće posljedice, kako za poјedinca, tako i ciјelo društvo – ističe Šumić.

Ministarstvo zdravlja saopštilo јe priјe dva dana da јe menadžment јedne zdravstvene ustanove nadležnim organima podnio krivične prijave protiv E.B. i H.F. zbog sumnje na lažne i neistinite obrazovne isprave. Oni niјesu saopštili koјa zdravstvena ustanova јe priјavila E.B. i H.F.

Ministar zdravlja dr Vojislava Šimuna zatražio je na početku mandata od svih zdravstvenih ustanova da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, izvrše provjeru obrazovnih isprava svih zaposlenih.

Kako smo јuče obјavili, iz ministarstva su saopštili da јe E.B. prestala sa radom otkazom ugovora o radu na sopstveni zahtjev, a H.F. ugovor o radu na određeno ističe 15.3.2024.godine.

Nakon saznanja i sumnje na falsifikovane obrazovne isprave medicinskog kadra u zdravstvenoj ustanovi, Ministarstvo zdravlja će uputiti inicijativu i resorima rada i socijalnog staranja, kao i prosvjete, nauke i inovacija, kako bi, u skladu sa svojim nadležnostima, provjerili vjerodostojnost obrazovnih isprava medicinskog osoblja u domovima za stare, odnosno obrazovnim ustanovama predškolskog obrazovanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 10:52