Одмаралиште на Ивановим коритима / -Дневни центар Цетиње
08/06/2022 u 08:44 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сумњиви тендери у задњих шест година у Заводу за школство

У кривичноj приjави се наводи да jе JУ Ловћен Бечићи, наводно, у току три године од стране Завода за школство приходовала 1.315.000,00 еура, што представља укупни jедногодишњи буџет Завода за школство

Пуномоћник Завода за школство Црне Горе, адвокат Далибор Каварић поднио jе кривичну приjаву против Н.Н. лица из Завода за школство коjа су учествовала у поступцима jавних набавки за проjекте у периоду од 1.1.2015. године до 31.12.2021. године. Он тврди да постоjи сумња да су тендери намjештени тако што jе фалсификована документациjа. Наводи и да се ради о штети од више стотина хиљада еура коjа jе причињена буџету Црне Горе. У кривичноj приjави се наводи да jе JУ Ловћен Бечићи, наводно, у току три године од стране Завода за школство приходовала 1.315.000,00 еура, што представља укупни jедногодишњи буџет Завода за школство. У току 2019. и 2020. године укупна плаћања за ову намjену су била 1.000.000 еура, односно 500.000 годишње, док jе у току 2021. године, укупно плаћање износило 315.000 еура.

Од специjалног тужиоца Владимира Нововића jе тражио да на ове околности испита Решада Сиjарића коjи jе у том периоду био директор Завода за школство. Приjава jе предата Специjалном тужилаштву за организовани криминал. У приjави се наводи да су осумњичени у наведеном периоду у службеним просториjама и ван њих, као одговорна лица Завода за школство Црне Горе, у своjству одговорних лица, чланова тендерске комисиjе "злоупотребама службеног положаjа у поjединим колективним одлукама одлучивали без потписа од стране свих чланова комисиjе". Сумња се да су на мjесту предвиђеном за потписе чланова комисиjе за отварање и вредновање понуда изостављени потписи поjединих чланова комисиjе.

– JУ Ловћен Бечићи jе у склопу организациjе пружала услуге смjештаjа, исхране и превоза и то за 4.500 ученика, 30 смjена по 150 ученика, па се на оваj начин утврђуjе да jе циjена 37 еура по ученику на дневном нивоу, односно 110 еура по ученику у току тродневне смjене. Такође, постоjи сумња и у валидност реално приказаног броjа ученика, односно фиктивно приказаног броjа ученика у односу на реално стање у овом проjекту, што jе потребно утврдити и упоредити преко школа као учесника проjекта, као и JУ Ловћен Бечићи, као пружаоца услуга, коjи треба да посjедуjу оригиналне спискове ученика и наставника – наводи се у кривичноj приjави.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 13:56