Подјела помоћи током короне: Илустрација / -Шапурић
16/10/2021 u 14:04 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сумњиво давање субвенција у неколико локалних самоуправа: Помоћ дијелили без основа и анализа

Из АСП наводе да је поступање управа у Подгорици, Пљевљима, Улцињу и Даниловграду могло утицати на фаворизовање поjединих привредних субjеката, односно на ускраћивање помоћи онима коjима jе могла била потребниjа

Главни град Подгорица, као и општине Пљевља, Улцињ и Даниловград током пандемије вируса ковид-19 доносиле су одлуке о помоћи привреди и грађанима током епидемиjе, а да за то нијесу имале правни основ, на основу коjег су дониjете, већ су биле ад хок и без прецизних критериjума о оправданости или праведности у додjели помоћи, показала је студија случаја коју је урадила НВО Акција за социјалну правду (АСП). То jе, како истичу, могло утицати на фаворизовање поjединих привредних субjеката, односно на ускраћивање помоћи онима коjима jе могла била потребниjа. Истичу да готово ниjедна дониjета одлука ниjе претходно била упућена Агенциjи за заштиту конкуренциjе ради оцjене усклађености са Законом о државноj помоћи.

– Прву одлуку о додjели помоћи због ковид-19 епидемиjе Главни град Подгорица донио jе без оцjене надлежне Агенциjе за заштиту конкуренциjе о усклађености те одлуке са Законом о државноj помоћи. Поред тога, наjмање jедна дониjета мjера о помоћи ниjе имала правни основ у Правилнику о листи правила државне помоћи и као таква jе била незаконита – указују из АСП.

Истовремено, како истичу, наjмање jедна мjера ниjе имала правни основ у Правилнику о листи правила државне помоћи.

– Ради се о мjери да Агенциjа за изградњу и развоj Подгорице исплати извођачима радова аванс у износу од пет одсто уговорене вриjедности радова за започете обjекте. Мjера jе образложена потребом одржавања ликвидности и континуитетом у извођењу радова, али то ничим ниjе образложено. Имаjући у виду да су извођачи радова на тендерима добили послове, што подразумиjева да су морали имати обезбиjеђена средства за реализациjу радова, може се рећи да jе ова мjера представљала директно фаворизовање изабраних извођача кроз исплату аванса – наводе из АСП.

Градоначелник доносио одлуке умjесто парламента

У АСП наводе да је све одлуке о помоћи због ковид-19 епидемиjе градоначелник Подгорице донио позиваjући се на мjере Владе и на одредбу из Закона о локалноj самоуправи, коjа предсjедницима општина даjе могућност да привремено доносе акте из надлежности скупштине општине, ако скупштина ниjе у могућности да се састане или jе онемогућен њен рад, а њиховим недоношењем би се угрозио живот грађана или имовина веће вриjедности.

– Закон о локалноj самоуправи обавезуjе да се такве одлуке достављаjу на потврђивање локалним парламентима на првоj наредноj сjедници. И док би на прољеће 2020. године, када jе у Црноj Гори било велико ограничење кретања, такве одлуке могле имати оправдања, неjасно jе зашто се истоj процедури приступило и почетком 2021. године, када су локални парламенти могли засjедати, макар и електронски, а ниjе постоjало ограничење кретања као годину раниjе – наводе из АСП.

Према подацима Акциjе, Главни град Подгорица ниjе израђивао никакве анализе или акте о процjени ефеката дониjетих мjера за помоћ привреди и грађанству због ковид-19 епидемиjе, тиме ни посебних критериjума за њихову додjелу. Како jе обjашњено из Главног града, на основу упита по Закону о слободном приступу информациjама, одлуке су доносили на основу пакета социо-економских мjера, коjе jе у току 2020. године у више наврата доносила Влада, у циљу пружања адекватне подршке привреди и грађанима.

– Општине Пљевља, Улцињ и Даниловград доносиле су одлуке о подршци привреди и грађанима због ковид-19 епидемиjе, али их ниjесу достављале Агенциjи за заштиту конкуренциjе ради оцjене њихове законитости као државних помоћи. Општина Петњица ниjе доносила одлуке о помоћи привреди и становништву током ковид-19 епидемиjе – наводе у АСП.

Додају да је Општина Пљевља за субвенциjе због короне опредиjелила 345.000 еура, а у одлуци нигдjе није наведено да ће бити достављена Агенциjи за заштиту конкуренциjе, као надлежном органу за оцjену законитости додиjељених помоћи.

АСП jе студиjу случаjа израдила у оквиру регионалног Вебер проjекта о реформи управе, чиjи jе партнер у Црноj Гори Институт Алтернатива.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:24