/ - Фото: Министарство
19/11/2021 u 15:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свечана академија поводом 120 година постојања и рада гимназије „Танасије Пејатовић“

Програм су припремили ученици Гимназије са својим професорицама, чланицама Тима за културно-забавне активности

Гимназија „Танасије Пејатовић“ ове године слави 120 година постојања и рада. Тим поводом је 18. новембра одржана Свечана академија у сали Центра за културу Пљевља, са почетком у 19 сати. Присутнима су се пригодним говорима обратили државни секретар МПНКС , предсједник Општине Пљевља, в. д. директора Гимназије Бојана Грујић и предсједница Школског одбора Маја Вучинић Драгашевић. 

Државни секретар МПНКС, господин Дамјан Ћулафић у име Министарства и своје лично име честитао је јубилеј школи, нагласивши да оснивање ове Гимназије представља историјски тренутак просвјетног и културног живота, не само у Пљевљима и пљеваљском крају, него и цијелом Потарју и Полимљу.

-Просвјетитељска мисија Танасија Пејатовића живи и остварује се кроз безвременске вриједности које ова Гимназија пружа генерацијама, те је тако постала синоним за широко образовање, слободоумну мисао, стварање, креативност и напредак духа. Захвалност за наставак непроцјењиве традиције ове школе првенствено дугујемо њеним професорима који кроз труд, посвећеност, изузетно прегалаштво у раду стреме образовном циљу цијелог друштва, а то је да у будућности будемо још успјешнији и  да стварамо нове вриједности које нас обогаћују-изјавио Ћулафић . 

Такође, Ћулафић се осврнуо и на бројне изазове са којима се  Гимназија „Танасије Пејатовић“ сусрела у својој богатој и дугој историји, додајући  да је посљедњи  пандемија, која је  пореметила цјелокупан образовни процес и подсјетила нас на значај традиционалног академског и културног амбијента, али и потребу да констарнтно унапређујемо наше поље дјеловања кроз реформе усклађене са потребама времена у ком живимо.

-Вођени лучом просвјетитељства, упаљеном 1901. године, МПНКС ће настојати да и даље ствара систем квалитетног образовања како би омогућило генерацијама које долазе да остваре свој пуни потенцијал- закључио је господин Ћулафић. 

Програм су припремили ученици Гимназије са својим професорицама, чланицама Тима за културно-забавне активности. Он је осмишљен тако да кроз одабране одломке из књижевних дјела, рецитације, наступ хора и инструменталне садржаје евоцира најзначајније тренутке из историјата  школе у временској корелацији са најкрупнијим догађајима у Европи и свијету.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:10