/ - FOTO: MIćKO VUJISIć
17/05/2023 u 19:08 h
Andrijana Dabanović, Mićko VujisićAndrijana Dabanović, Mićko Vujisić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Proslava 150 godina školstva u Zeti: Škola je više od table, krede i knjige

Osim predstavljanja istorijata Osnovne škole "Milan Vukotić", koja baštini dugu tradiciju, prikazan je i film o školi, sačinjen od iskaza bivših i sadašnjih nastavnika i uspješnih učenika

Osnovna škola "Milan Vukotić" iz Golubovaca organizovala je svečanu akademiju povodom 150 godina školstva i Zeti.

Osim predstavljanja istorijata škole, koja baštini dugu tradiciju, prikazan je i film o školi, sačinjen od iskaza bivših i sadašnjih nastavnika i uspješnih učenika.

– U početku bješe riječ..., a nije bilo lako baviti se riječima u teškim vremenima kada je gašena svaka napredna misao. Čežnja za opismenjavanjem bila je u prvom planu mnogih duhovnih i svjetovnih vladara Crne Gore. Istom mišlju vođeni su i naši umni i ugledni preci. Još za vrijeme turske vlasti, a nepune četiri decenije od osnivanja prve škole na Cetinju, osmorica uglednih Zećana na čelu sa popom Jakovom Popovićem, upućuje molbu ruskom konzulu u Skadru i Visokopravosveštenstvu u Srbiji tražeći pomoć za otvaranje prve škole u Zeti i plaćanje učitelja. Znali su da su uzaludne sve pobjede na bojištu ako se narod ne prosveti. Tražena pomoć je dobijena i prva škola u Zeti počinje sa radom 1873. godine – rekla je Sonja Bjelobrković, direktorica škole. 

image
SONJA BJELOBRKOVIć/FOTO: MIĆKO VUJISIĆ

Ona je istakla da je u teškim vremenima škola teško opstajala, ali da ipak jeste. 

– Na samom početku školu je pohađao mali broj učenika. Uslovi rada škole u teškim godinama okupacije, bili su veoma teški. Nastava se odvijala u centru Golubovaca u staroj, trošnoj crkvenoj zgradi. Za potrebe škole na mjestu gdje je nekad bilo tursko groblje nedugo za tim napravljena je nova školska zgrada, a pored nje korištene su i privatne kuće na Uskokovića brijegu u današnjoj Vujačića mahali. U ratnim vremenima Prvog i Drugog svjetskog rata škola je bila neredovna i više se nije održavala nego što jeste. Pohađao je mali broj učenika sa malim brojem ili uopšte bez ženske djece. Prvi veći priliv djevojčica počinje završetkom Prvog svjetskog rata. Poslije oslobođenja, školi se poklanja puna pažnja. Tada se donosi zakon o obaveznom sedmogodišnjem školovanju djece za cijelu zemlju. Na predlog školskog odbora od 1962. godine škola u Golubovcima nosi ime revolucionara, organizatora i rukovodioca NOP-a, narodnog heroja Milana Vukotića iz sela Gostilja. Kako su uslovi rada škole u poslijeratnim godinama bili teški jer se radilo u privatnim kućama u Goričanima, u tri smjene u odjeljenjima koja su imala i po 50 učenika, to je potreba za školskom zgradom bila velika. Školske 1959/60. škola dobija novu, za to vrijeme savremenu i modernu zgradu u kojoj i danas radimo – kaže Bjelobrković.

image
- FOTO: MIĆKO VUJISIĆ

Bjelobrković ističe da je od tada do danas školski obrazovni sistem prošao brojne reforme.

image
- FOTO: MIĆKO VUJISIĆ

– Ali ono što povezuje sva vremena i sve škole, je dobrobit koju one donose. Jer škole su oduvijek bile bistri izvori sa kojih se naraštaji napajaju znanjem i gdje se svaki trud i napor koji se u školu ulaže- isplati. Naša škola je najveća i najstarija osnovnoškolska ustanova u Zeti sa nekoliko učenika manje od hiljadu. Nastava se danas izvodi u kabinetima i učionicama djelimično prilagođenim nastavnom procesu, a modernizacija i osavremenjavanje inventara i didaktičkih sredstava u svakom vremenu su neophodne. Škola više nije samo tabla, kreda, knjiga i sveska, več mnogo više od toga. Potrebne su nam pametne table i pametni televizori, projektor sa platnom i laptop računar kako bi čas današnjem učeniku pružio ono što moderno vrijeme zahtijeva. Nikada ne smijemo da zaboravimo da ovom tehnikom upravlja čovjek, to jeste nastavnik koji posjeduje ključne kompetence. Da je tako potvrdilo je vrijeme epidemije korona virusa kada smo shvatili da živi kontakt između učenika i nastavnika, učenika i učitelja ne može da zamijeni nijedna aplikacija i platforma, a da učionica ne može biti ni televizijski ni telefonski ekran. Škola je nezamjenljiva – rekla je Bjelobrković. 

image

FOTO: MIĆKO VUJISIĆ

- FOTO: MIĆKO VUJISIĆ

U muziČkom dijelu programa nastupili su Ivana Popović i Uglješa Radonjić, kao i hor OŠ "Milan Vukotić" koji su otpjevali pjesmu "Računajte na nas". Nakon njih nastupio je KUD Crna Gora sa koreografijom " Igre iz stare Crne Gore".

O školi su u filmu govorili bivši učenici, učtelji, nastavnici i direktori. To su Novica Vujošević, Žarko Drakić, Ratka Knežević, Milica Popović,Ljeposava Đurovic, Slavka Klikovac,  Radmila Gvozdenović, Mihailo Asanović, Sonja Bjelobrković, Mladen Aligrudić, Dusan Radonjić, Dejan Panić, Milan Knežević, Luka Krstović, Mira Aligrudić, Ljilja Luburić, Mira Vidić, Pedja Popović, Velibor Majić, Ana Vuković, Jelena Aligrudić, Dragana Stanovic,Jovanka Radičevići Milica Kaluđerovic Burić.

image

FOTO: MIĆKO VUJISIĆ

- FOTO: MIĆKO VUJISIĆ
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 02:01