Експо 2020 Дубаи / - МЕК
20/03/2022 u 11:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свјетска изложба Експо 2020 Дубаи траје до 31. марта

На Експо 2020 Дубаи преко 20 милиона посјетилаца, Црна Гора домаћин округлог стола о еколошкој транзицији

Учешће Црне Горе на Експо 2020 Дубаи од великог је значаја за оснаживање веза са земљом домаћином, али и осталим земљама учесницама. Уједно, представља драгоцјену прилику за промоцију туристичких и инвестиционих потенцијала наше земље, посебно имајући у виду да је Свјетску изложбу за непуних шест мјесеци посјетило више од 20 милиона људи.

Током трајања изложбе, у оквиру Павиљона Црне Горе огранизовани су бројни догађаји с циљем представљања потенцијала наше земље, али и удруживање са осталим земљама када је ријеч о изналаску рјешења за неке од горућих глобалних проблема. Један од таквих догађаја је и округли сто на тему „Мало је лијепо“, чији циљ је презентација и размјена искустава држава које су посвећене еколошкој транзицији и солидарности, а које су проактивне на пољу имплементације конкретних еколошких пројеката.

На самом почетку догађаја говорио је генерални комесар Павиљона Црне Гпре, Њ.Е. принц Никола Петровић Његош:

„Сјутрашњици су потребне еколошке државе. Данашњем свијету су потребне лабораторије за огледе, нове стратегије и нове алатке на нивоу појединачних држава. Човјечанству су потребна помирена друштва да би се покренуле нове вриједности. Међутим, оно што велике државе не могу брзо да постигну, мале државе могу и то ће доказати у наредној деценији. Заједно можемо свијету, опијеном експанзијом, показати  да је мало лијепо“.

Извршни директор за међународне учеснике на Експо 2020 Дубаи Омар Шехадех је нагласио да је управо и једна од улога Свјетске изложбе Експо 2020 Дубаи да се омогући земљама из различитих дијелова свијета да кроз овакве догађаје размијене најбоље праксе, идеје, искуства и изазове са којима се суочавају, како би се научене лекције примијениле по повратку у своје државе, као и да се кроз овакав вид мултилатералне сарадње иницирају активности које ће допринијети даљем одрживом развоју.

Осим њих, догађају су присуствовали и Каталина Силески, директорица Павиљона Костарике, Пем Зам, директорица Павиљона Бутана, Оле Јохан Сандвер, генерални комесар Павиљона Норвешке, Јорди Канут Мартин, директор Павиљона Андоре, Мину Параху, генерална директорица Организације за заштиту Амазона у Суринаму, Ванеса Бандак, замјеница генералног комесара Ел Салвадора и Летиција Кардели, директорица Павиљона Сан Марина.

Након презентације о еколошкој држави Црној Гори, представници осталих земаља учесница су имали прилику да говоре о реализованим пројектима који се односе на изазове са којима се мале земље суочавају, али и о постигнућима у области заштите животне средине. Након тога, услиједила је и дискусија на тему „Шта је све потребно да би држава постала еколошка.“

Учесници округлог стола су закључили да је неопходно наставити даљу сарадњу, како би се циљеви наведени током овог догађаја конкретизовали кроз заједничке активности на очувању животне средине и борбе против еколошких изазова данашњице.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 10:15