/ - фото: НПЦГ
02/02/2022 u 15:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свјетски дан влажних станишта обиљежен у Националном парку Скадарско језеро

На међународној листи RAMSAR подручја, када је ријеч о Црној Гори, уписани су: Национални парк Скадарско језеро, Тиватска солила и Парк природе Улцињска Солана.

Јавно предузеће за националне паркове Црне Горе организовало је радионицу са ученицима неколико локалних школа које гравитирају простору НП Скадарско језеро, поводом обиљежавања Другог фебруара – Свјетског дана влажних станишта. 

- Радионица је обухватила једночасовну вожњу бродом уз мочварни дио Скадарског језера. Ученици су имали прилику да посматрају птице мочварице и презентују истраживачки рад о вриједностима овог влажног станишта. Они су, уједно, и учесници едукативног програма „Млади чувари парка“ који истражују природне и културно историјске занимљивости националног парка у чијем непосредном окружењу живе- казала је Маријана Живаљевић Рогановић стручна сарадница за едукацију у ЈПНПЦГ.

Тема овогодишњег Дана влажних подручја је „Акција за влажна подручја - за људе и природу“ (Wetlands Action for People and Nature) којом се истиче важност активног приступа заштити природе у циљу очувања и одрживог коришћења мочвара за лјуде и планетарно здравље. 

image

фото: НПЦГ

- фото: НПЦГ

Скадарско језеро је заштићено као национални парк од 1983. године и wetland (мочварно подручје) од међународног значаја (Ramsar saјt), од 1995. године. Представља типично (суб)медитеранско језерско/мочварно подручје великог специјског биодиверзитета, веома значајно као одмаралиште и зимовалиште многих миграторних врста птица или стално уточиште за многе глобално угрожене врсте. 

НП Скадарско језеро се разликује од других заштићених подручја у Црној Гори, а и шире, посебним лимнолошком карактеристикама, са изузетно разноврсном алгофлором и богатом орнитофауном и ихтиофауном. На овом јединственом простору језера, доминирају слатководни и мочварни екосистеми. Далматински пеликан (Pelicanus crispus), ријетка и угрожена врста у Европи, заштитни је знак Језера и Парка.

На међународној листи RAMSAR подручја, када је ријеч о Црној Гори, уписани су: Национални парк Скадарско језеро, Тиватска солила и Парк природе Улцињска Солана. 

Рамсарска конвенција или Конвенција о влажним подручјима усвојена је у иранском граду Рамсару, 2. фебруара 1971. године и представља споразум између држава који обезбјеђује оквир међународне сарадње за очување и мудро коришћење влажних станишта и њихових ресурса. 

Свјетски дан влажних станишта обиљежава се од 2. фебруара 1997. године, а владине институције, невладине организације и групе грађана на свим нивоима заједнице организују акције у циљу подизања свијести јавности о вриједностима влажних станишта и Рамсарске конвенције. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 17:57