Galić i Brajović / - GALIć I BRAJOVIć
17/08/2022 u 10:15 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SZO donirala Institutu za javno zdravlje testove za detekciju majmunskih boginja

Iz Instituta napominju da je pacijent koji je bio prvi registrovani slučaj obolijevanja od majmunskih boginja u Crnoj Gori, napustio izolaciju nakon 20 dana, da je dobrog opšteg zdravstvenog stanja

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Igor Galić, zahvalio se na veoma važnoj donaciji SZO koja je od velikog značaja za cijeli zdravstveni sistem u trenutku kada se Crna Gora susreće sa  izazovima na polju suzbijanja i prevenciji epidemije majmunskih boginja.

- Uz pomoć i podršku regionalne Kancelarije SZO za Crnu Goru, Institut za javno zdravlje Crne Gore sada raspolaže sa dodatnim reagensima za detekciju slučajeva obolijevanja majmunskih boginja, što će nesumnjivo uticati na spriječavanje širenja epidemije, samim tim što je brza i rana dijagnostika dostupna zdravstvenom sistemu Crne Gore. Smanjenje rizika od prenošenja virusa sa čovjeka na čovjeka i kontrola pojave epidemije postiže se  kroz epidemiološki nadzor i brzu indentifikaciju novih slučajeva obolijevanja, te su s toga  zaposleni u Odjeljenju za molekularnu dijagnostiku, Centra za medicinsku mikrobiologiju Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prošli obuku za laboratorijsku detekciju majmunskih boginja koja je sprovedena od strane  predstavnika Robert Koh Instituta iz Berlina, saopštio  je Galić.

Kako je dodao, uz donaciju SZO u vidu od 2880 testova, donaciju Robert Koh Instituta od 192 testa  kao i laboratorijsku opremu za detekciju uzročnika ovog oboljenja koju posjeduje Institut , obuhvaćene su sve aktivnosti i mjere prevencije u cilju preveniranja transmisije ovog virusa.

- Prevencija majmunskih boginja podrazumijeva primjenu opštih i specifičnih mjera prevencije. Podizanje svijesti o faktorim rizika i edukacija ljudi o mjerama koje se mogu preduzeti u cilju smanjenja izloženosti virusu, predstvaljaju glavnu strategiju u prevenciji majmunskih boginja. S tim u vezi, u saradnji sa turističkom privredom i SZO razvijeni su materijali u vidu flajera koji su distribuirani, a sve neophodne informacije o samom oboljenju, kao i flajeri dostupni su na sajtu Instituta, zaključio je dr Galić.

Iz Instituta napominju da je pacijent koji je bio prvi registrovani slučaj obolijevanja od majmunskih boginja u Crnoj Gori, napustio izolaciju nakon 20 dana, da je dobrog opšteg zdravstvenog stanja i da  nije registrovan nijedan novi slučaj sumnje na obolijevanje od majmunskih boginja

Povodom uručivanja reagenasa za detekciju slučajeva obolijevanja od majmunskih boginja, dr sci med Mina Brajovic, šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori istakla je da detaljno ispitivanje slučajeva i pračenje kontakata, precizna i brza dijagnostika, mjere izolacije, liječenja i smanjivanje rizika predstavljaju okosnicu napora na prevenciji transmisije i zaustavljanja epidemije majmunskih boginja.

Ova donacija je, prema njenim riječima, samo jedan u nizu primjera snažne i kontinuirane partnerske podrške SZO u funkciji promocije zdravstvene sigurnosti u Crnoj Gori kroz jačanje nacionalnih kapaciteta za prevenciju, detekciju i odgovor na prijetnje po javno zdravlje.

Šefica SZO je podsjetila da je u proteklih sedam dana na globalnom nivou registrovan rast broja oboljelih za gotovo 20%, od čega je skoro 55 odsto laboratorijski potvrđeno u regionu Evrope. Sa daljim rastom oboljelih realno je očekivati i slučajeve sa teškom kliničkom slikom i smrtnim ishodom.

Ona je ponovila da, iako podaci upučuju da su pojedine populacione grupe u večem riziku obolijevanja  od majmunskih boginja, niko nije imun na virus.

Da bi zabrinjavajuči trend preokrenuli potreban je angažman čitavog društva, zajednice i informisanog građanina u borbi protiv virusa , ali i stigmatizacije.

Podsjetila je da, odgovorno ponašanje pojedinca podrazumijeva praktikovanje bezbjednog ponašanja uključujući i redukovanje broja seksualnih partnera i kontakata, kako bi se smanjio rizik i spriječila infekcija.

- U slučaju simptoma i sumnje, potrebno je kontaktirati ljekara bez odlaganja, poručila je šefica SZO Kancelarije u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. septembar 2022 13:08