/ - AN_DJURDJA_RADULOVIC
17/12/2021 u 15:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Tакмичењe "Media for all“: Двије новинарке из Црне Горе дио побједничког тима

Комисија за оцјењивање је била толико импресионирана квалитетом пристиглих прича да је додијелила заједничку прву награду за три тима

Западни Балкан, 17. децембар 2021- Двије новинарке из Црне Горе дио су тимова који су освојили заједничку прву награду на такмичењу „Медиа фор Алл“.  Учесници су радили у регионалним тимовима од по три особе којима је током осам седмица пружено менторство и стручно вођство за писање прича које обрађују теме од значаја за данашње младе људе.

Комисија за оцјењивање је била толико импресионирана квалитетом пристиглих прича да је додијелила заједничку прву награду за три тима:

Катарина Балетић и Невена Петаковић из Србије и Теодор Гјерга из Албаније су добили награду за текст „Финансијске потешкоће успоравају независност младих људи од родитеља“, 

ентиана Ахмети са Косова, Јона Косо и Xхоана Цаллаку из Албаније награђене су за причу „Борба за посао шаље медицинске сестре у Њемачку“.

„Млади се одлучују за скупе алтернативе да би очували ментално здравље“, коју су написале Ериса Крyезиу из Албаније, Ан Ђурђа Радуловић и Андреа Јелић из Црне Горе

Андреа Јелић и Ан Ђурђа Радуловић, заједно са колегиницом из Албаније, добиле су награду за причу о менталном здрављу. Андреа је описала како је текао процес писања приче: „Прве недјеље смо се фокусирали на читање већ објављених чланака на ову тему, затим на разговоре са експертима и експерткињама и интервјуисање људи који имају проблема са менталним здрављем. Драго ми је што смо од нашег текста успјеле да направимо мини видео причу на ову тему. Посебно бих истакла промишљеност нашег ментора који нам је много помогао да сложимо причу. Такође бих похвалила искуство такмичења за младе новинаре и новинарке „Медиа фор Алл “, које ми је веома важно.”

Ан Ђурђа Радуловић је додала да јој је ово искуство веома важно како због пријатељства, тако и због одличне међународне сарадње. Нјиховог ментора је описала као веома посвећеног. Нагласила је да је главна теза у њиховом раду била да млади људи на Западном Балкану који имају проблема са менталним здрављем немају довољно новца, да желе да се лијече, и да немају повјерења у институције. Веома је задовољна постигнутим резултатом и истакла да им је ментор много помогао да прича буде што креативнија и занимљивија.

Како је описала представница жирија Такмичења за младе новинаре и новинарке, Уна Хајдари, приче су оцјењивали на основу нивоа до којег су одражавале стандарде професионалног новинарства, доброг приповиједања, као и оригиналности и релевантности идеје. „Жири је био изузетно задовољан квалитетом пристиглих текстова и позива новинаре и новинарке да настоје да сви њихови чланци буду објављени. Оно што је најважније, чланци представљају колаборативне радове између земаља региона у којима би новинарска сарадња увијек могла бити на већем нивоу, и то је важан примјер који дају пријављени радови. Честитамо побједницима и побједницама“, изјавила је Хајдари.

Гдин Питер Браун, директор Бритисх Цоунцил-а за Западни Балкан честитао је побједничким тимовима на регионалној онлајн конференцији „Медиа фор Алл Yоутх Странд“. Главни циљ конференције био је да се фасилитирају, ојачају и прошире мреже међу младима у медијима на Западном Балкану. Регионална конференција окупила је медије и новинаре и новинарке из Албаније, БиХ, Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Србије, што им је омогућило да се сусретну и уче једни од других, и такође да истраже могућности за будућу сарадњу.

Додатне информације:

Такмичење за младе „Media for All“

Такмичење је било отворено за новинарске тимове из различитих земаља Западног Балкана (Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Црне Горе, Сјеверне Македоније, Србије), који заједнички раде на продукцији медијског садржаја намијењеног младима и од значаја за младе у цијелој регији Западног Балкана.

Такмичење је окупило и подржало 36 младих новинара и новинарки који су радили у тимовима и продуцирали 12 прича које су од изразите важности и значаја за младе људе на Западном Балкану. Током догађаја, представница жирија YЈЦ, Уна Хајдари, дала је више детаља о критеријумима и резултатима оцјењивања, након чега су три прворангиране приче представили њихови аутори и ауторке.

Циљ програма Медиа фор Алл је повећање капацитета медија за младе да производе квалитетне, релевантне, етички и родно осјетљиве садржаје, повећање интересовања и повезаности младих људи са медијима на локалном нивоу и потпора развоју регионалних мрежа младих у медијима.

Програм „Media for All“ пружа подршку младим новинарима и новинаркама и медијима намијењеним младима кроз сљедеће активности у оквиру програма обуке младих новинара и новинарки, менторске подршке одабраним медијима за младе и регионалног такмичења младих новинара и новинарки, гдје су у тимовима од по три особе продуцирали приче о темама од значаја за њихову генерацију.

У сарадњи са Медиацентром Сарајево развили смо прилагођени програм инструменталног менторства намијењен медијима за младе на Западном Балкану. Од септембра 2021. до јануара 2022. медји за младе ће радити са искусним медијским експертима и експерткињама на разним темама у склопу њихових свакодневних активности.

Програм „Медиа фор Алл“ пружа стручно менторство, обуку и подршку локалним и регионалним медијима како би се ефикасније повезали са својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Циљ програма је да промовише квалитетне, етичке, родно осјетљиве садржаје, као и да појача гласове жена, младих и недовољно заступљених заједница. Радећи са новинарима и новинаркама, уредницима и уредницама, власницима и власницама и публиком широм Западног Балкана, програм пружа прилагођену подршку пословном развоју, побољшава двосмјерну комуникацију са грађанима и грађанкама и медијима и подржава медије за младе и новинаре и новинарке широм региона Западног Балкана.

Бритисх Цоунцил ради у партнерству с Балканском истраживачком мрежом (БИРН), Тхомсон Фоундатион и ИНТРАЦ-ом на програму „Медиа фор Алл“ који финансира Влада Уједињеног Крајевства.

Западни Балкан (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија)

Програм „Медиа фор Алл“ ради са новинарима и новинаркама, уредницима и уредницама, власницима и власницама и публиком широм Западног Балкана (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, Сјеверна Македонија и Србија). Подржавамо медије да буду финансијски и структурно отпорнији, побољшају родну равноправност на радном мјесту и омогућавамо им да производе квалитетнији, релевантнији, родно осјетљиви садржај који привлачи и ангажује нову публику, укључујући жене, младе и маргинализоване групе.  хттпс://www.бритисхцоунцил.ба/програми/образовањие/медиа-фор-алл

Бритисх Цоунцил је међународна организација за културне односе и образовање из Уједињеног Краљевства. Градимо везе, разумијевање и повјерење између људи из Уједињеног Краљевства и других земаља  кроз умјетност и културу, образовање и учење енглеског језика. Прошле године смо директно досегли преко 80 милиона људи и укупно 791 милион људи укључујући онлајн, емитовања и публикације. Основани 1934. године, ми смо британска добротворна организација којом управља Краљевска повеља и јавно тијело Уједињеног Краљевства. Добијамо 15 посто основног гранта за финансирање од владе Уједињеног Краљевства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 10:00