Директорица Центра за клиничко лабораторијску дијагностику Невена Станић Терзић / - фото: Портал Дана
01/06/2021 u 17:20 h
Marija TomićMarija Tomić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Терзић Станић: У реновираном Центру за клиничко лабораториjску диjагностику, унапријеђене здравствене услуге

Терзић Станић jе казала порталу Дана да jе оптерећење било велико jер jе требало одржати континуитет рада коjи jе већ био започет у претходном периоду и истовремено пружити здравствене услуге свим грађанима

У Центру за клиничко лабораториjску диjагностику КЦЦГ чиjе jе реновирање завршено у отежаним околностима због пандемиjе корона вируса, здравствена заштита пациjената пациjената биће подигнута на већи ниво, због убрзаног процеса рада и повећаног броjа анализа коjе су постале доступне грађанима, казала jе порталу Дана директорица Центра за клиничко лабораториjску диjагностику Невена Терзић Станић.

image

Центар за клиничко лабораторијску дијагностик

- фото: Портал Дана

Циљ проjекта jе унаприjеђење здравствене услуге коjа се пружа грађанима, тако што ће се подићи сам квалитет процеса рада, као и боља организациjа, елиминициjа свих фактора коjе доводе до грешке, растерећење свих запослених коjи раде у нашем центру из разлога што мануелне методе окупираjу доста времена техничара у центру казала jе Терзић Станић.

Сада када jе доступна роботизациjа ми растерећуjемо наше запослене. Кад кажем роботизациjа то jе тренутак када ви завшите узорковање и готови узорци стигну у нашу лабораториjу,  онда се узорци стављаjу на траку, а трака ради цjелокупан процес обраде тих узорака.

– Трака сама дистрибуира узорке на циљане анализаторе. Постоjе три врсте анализатора, они коjи покриваjу област хемостазе, имуно хемиjе и биохемиjе – обjаснила jе Терзић Станић.

Без стручног кадра сам робот jе неупотребљив, човjек jе веома битан у самом процесу праћења анализа, да ли су валидне или не, ако постоjи сумња аутоматски се анализе враћаjу на додатна испитивања.

– Савременим методама рада смањуjе се могућност грешке и убрзава се процес доступности резултата. Сама установа jе реномирана и ауторитативна у ради по правилима наjвећих међунаордних стандарда. Она са великом сигурношћу подиже ниво заштите заштите пациjената и чува материjална добра – истакла jе директорица Центра.

Терзић Станић jе казала да jе оптерећење било велико jер jе требало одржати континуитет рада коjи jе већ био започет у претходном периоду и истовремено пружити здравствене услуге свим грађанима, уз додатни посебни вид организациjе процеса рада, коjи се односио на пациjенте коjи су обољели од корона вируса. 

Она је навела и да је простор добио нову климатизацију, што подразумијева рекупуерацију ваздуха, медицинску свјетлост, анстисептик и статик подове, хладну собу и додатни мобилијар, који је неопходан за лабораторисјку праксу. Терзић Станић jе истакла и да jе у току едукациjа кадра, jер jе сама компетентност људи коjи раде у центру jако важна, због провjере валидности самог процеса рада.

{ембед_фото}225472{/ембед_фото} {ембед_фото}225471{/ембед_фото}

Она је казала да је акредитација ЦКЛД будуће неминовност, јер су створени услови за њу.

У склопу једног пројекта од јуна, планирамо да кренемо у тај нови изазов да бисмо могли да акредитацијом примијенимо међународне професионалне стандарде, унапријеидмо поуздање у валидност, тачност и поузданост наших резултата и да бисмо могли да будемо на нивоу интернационалних трендова, казала је Терзић Станић.

Она jе обjаснила да и за мање новца добиjамо више и квалитетниjе услуге.

Терзић Станић jе казала да jе имплементирана методологиjа гликоризираног хемоглобина ХПЛЦ методом коjа, према њеним риjечима, представља златни клинички стандард у одређивању ХбА1ц-а.

– Гликолизирани хемоглобин jе данас jако битан у праћењу, откривању и диjагностици диjабетеса – рекла jе Терзић Станић.

Она jе истакла да се уводи и тромбоелестрометриjа, коjа jе корисна у брзоj диференциjалноj диjагностици узрока акутних великих крварења, код опсежних операциjа, што знатно рационализуjе потрошњу крви и крвних деривата, тако да се избjегаваjу беспотребне трансфузиjе, навела jе она.

image

Просторије и запослени у клиничко лабораторијском центру

- фото: Портал Дана

Терзић Станић jе рекла да су осавременили и хематолошку диjагностику коjу ће умjесто људи, убудуће радити апарат и да jе наjважниjе то што ће хематолози одмах имати увид у налаз.

– То значи да ћемо с хематолозима одмах радити консултациjе. Захваљуjући роботу, налазом и животом људи ће се брже него икад бавити љекари – казала jе Терзић Станић.

Она jе оциjенила да jе одлична виjест jе и то што грађани више неће морати да троше новац код приватника за неке анализе. У ЦКЛД ће се радити анализе калпротектина, копептина, тумор маркер С100, маркере за остепорозу,додала jе она.

Терзић Станић jе поручила да поново почињу да раде мониторинг терапиjе аспирином и плавиксом и jош низом нових параметара.

– У наjкраћем, сада имамо услове рада о коjима смо до данас могли само да маштамо, закључила је казала jе Терзић Станић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jun 2024 07:54