/ FOTO - LAZAR RUZIC
07/12/2023 u 12:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Terzić: Više od 30 policijskih službenika ima neobjašnjenu imovinu; Jakić: Oduzimaćemo imovinu po italijanskom modelu

On je rekao da je u operativnoj analizi je više od 30 policijskih službenika koji su stekli neobjašnjenu imovinu

Nije mi prijatno da saznam da su neke moje kolege radile za organizovani kriminal i stekle enormno bogatstvo, kazao je na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji u Podgorici koju je organizovala Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS),  VD direktora Uprave policije, Nikola Terzić.

On je rekao da je u operativnoj analizi je više od 30 policijskih službenika koji su stekli neobjašnjenu imovinu.

- Kada bi meni tražili jemstvo ja bih mogao samo majku i tatu da založim, jer ništa od imovine nisam stekao. Sinoć sam dobio informaciju da je jedan od bivših službenika kupio vozilo od 500.000 eura, a do juče je nosio policijsku značku. Radi se o operativnim podacima, rekao je on.

Ministar policije Danilo Šaranović rekao je da nije bilo prepiske sa Skaja mi ne bi imali konkretne rezultate, jer MUP u ovom trenutku nema normativnih i drugih kapaciteta da kontroliše imovinu policijskih službenika.

- Postoji samo nacrt Pravilnika koji bi ostao mrtvo slovo na papiru, ako bi bio primijenjen, rekao je Danilo Šaranović, ministar unutrašnjih poslova. Nakon hapšenja dva direktora policije, sve da su u pitanju izolovani slučajevi, a nisu, borba protiv korupcije i organizovani kriminal bi trebala da bude apsolutni društveni prioritet- rekao je Šaranović.

Specijalni tužilac Miroslav Turković rekao je da životni stil funkcionera koji ne odgovara njihovim zvaničnim prihodima je jedan od indikatora korupcije.

- Specijalno tužilaštvo je pokrenulo više postupaka protiv visokih funkcionera čija imovina se provjerava. Luksuzni životni stil zahtijeva mnogo sredstava i upravo to provjeravamo u okviru finansijskih istraga, rekao je on.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Sreten Jakić kazao je da će država oduzimati imovinu stečenu kriminalom po uzoru na italijanski model.

- I dalje analiziramo sve opcije. Izrada novog zakona će početi sledeće godine- rekao je on.

Ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne uprave Janko Odović kazao je da sistemu postoje jasni znaci koji pokazuju da postoji visok stepen korupcije u katastru.

- Reformama koje ćemo sprovesti će jasno staviti do znanja da postoji nulti stepen tolerancije na korupciju u katastru, ali i u samom Ministarstvu, posebno kada je u pitanju izrada planskih dokumenata. Nekom je bilo u interesu sa izmjesti poslove planiranja u privatni sektor i omogući lakšu korupciju- kazao je on.

Dejan Milovac, direktor Istraživačkog centra MANS-a kazao je da neki državljani Crne Gore imaju fiktivne matične brojeve na koje se vodi njihova imovina.

- Jedan od njih je Branislav Mićunović koji je na listi sankcija USA zbog veza sa organizovanim kriminalom. I dalje nemamo adekvatan Zakon o slobodnom pristupu informacijama koji je ključni alat za otkrivanje korupcije. Neke podatke o imovini funkcionera još teže dobijamo nakon 2020. godine i očekujemo da se to promijeni. Čekali smo godinu dana podatke o imovini Vesne Medenice i njenog sina. ASK i dalje ne istražuje imovinu funkcionera i ne poštuje ni sudske presude, rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 15:14